Mindeord: I hjemmet hos Ellen var man altid velkommen

Der var altid nok at se til for Ellen Møller på gården i Vinderslev, hvor hun blev boende, indtil hun for halvandet år siden måtte flytte på plejehjem i Kjellerup

18. september 2020, 12.30

MINDEORD: Søren Peter Møller, ældste søn af Ellen Møller, har skrevet følgende mindeord:

Ellen Møller, tidligere Trekronervej, Vinderslev, er stille sovet ind på Sandgårdsparken i Kjellerup, 95 år gammel.

Ellen blev født og voksede op i Vium som nr. 3 i en søskendeflok på 6. Efter endt skolegang kom hun ud at tjene som ung pige i huset. Hun kom flere steder og blandt andet til gårde i Gl. Kjellerup, og det var sikkert her, hun mødte Christian, som hun blev gift med 1. december 1945 og flyttede ind på gården i Fuglemose, nu Trekronervej, som Christian havde købt et par måneder i forvejen.

Her blev hun boende, indtil hun måtte flytte på plejehjem for halvandet år siden.

Det var et slidsomt arbejde på gården, hvor de fire-seks køer blev malket i hånden, indtil en malkemaskine blev installeret i halvtredserne, og markarbejdet på de 12 tønder land blev udført med heste og håndkraft.

Efterhånden kom de tre sønner til, og familien var næsten selvforsynende. Der var urtehave, bærbuske, frugttræer og hønsehold, en gris blev slagtet et par gange om året, så der var nok at lave med at gøre alt i stand.

Da Christian tog arbejde uden for gården, fortsatte hun med at passe bedriften. Ret hurtigt blev dyrene dog sat ud, men selv efter Christians død i 1992, ønskede hun stadig at blive i sit hjem, takket være god hjælp fra sine drenge, og ingen kom på besøg uden at blive budt på ét eller andet. Hjemmet har i det hele taget altid været meget gæstfrit.

Vi drenge har haft utallige kammerater med hjem, holdt gilde og der var familiefester, og navnlig børnebørnene holdt meget af at besøge deres Bedste.

Da det begyndte at gå ned ad bakke med helbredet, blev urtehave og staudebed indskrænket, men hun ønskede stadig at blive boende på Trekronervej.

Da benene svigtede, og hun måtte sidde i kørestol, søgte hun ophold på Sandgårdsparken, og her havde hun en rigtig god tid med oplevelser og besøg, indtil coronaen satte en stopper for aktiviteterne. Dog så sent som godt 14 dage før sin død var hun med Solsikken på sejltur på Silkeborgsøerne.

Ellers nød hun at læse Midtjyllands Avis, som hun holdt i mere end 70 år, og ugebladet Hjemmet, hvor der blev løst kryds og tværs næsten til det sidste.

Ellen efterlader sig de tre sønner og svigerdøtre, syv børnebørn, ni oldebørn og to tipoldebørn.