Leder: En ulykke i slow-motion

14. september 2020, 12.43

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Så gik den ikke længere.

Efter ugers ævl og kævl i Venstre besluttede en enig byrådsgruppe i weekenden at smide Gitte Willumsen ud af gruppen.

Den dramatiske handling kommer efter lang tids uro, hvor kløften mellem på den ene side Gitte Willumsen og på den anden byrådskolleger og organisationsfolk i partiet dag for dag blev dybere.

Det er vanskeligt at vide, præcist hvilken tand i rundsaven, der endte med at file Willumsens ellers velvoksne byrådsgren over. Var det anklagerne om valgfusk i forbindelse med det kaotiske valg af folketingskandidat? Var det hendes karaktermord på den unge byrådskollega Kristoffer Møller Jensen? Eller måske summen af åbenmundetheden?

Fast ligger det, at Gitte Willumsen trods sin sejr i kampen om at blive folketingskandidat for Venstre i Silkeborg Nord nærmest insisterende vedholdende vaskede Venstres snavsede tøj i fuld åbenhed. Derfor var søndagens konsekvens af den fortsatte grøftegravning da også uundgåelig for byrådsgruppen: Gitte Willumsen måtte ofres.

Hovedpersonen selv siger, at det kom bag på hende, at det kom så vidt. Det minder om politisk naivitet trods en lang årrække i lokal- og landspolitik. Forløbet ligner en overvurdering af egen position i det lokale, politiske landskab; at Gitte Willumsen med sine 766 personlige stemmer fra kommunalvalget i 2017 og en position som tredjemest populære Venstre-politiker troede sig sikker på et fundament, der gjorde hende så usårlig, at hun ikke behøvede en stopknap i sin bredspektrede kritik af egne rækker.

Men den kontinuerlige trykken på ømme Venstre-punkter blev for meget for de mange. Og for Gitte Willumsen nåede ytringsfriheden en grænse i et parti, der ellers ynder at fremhæve, hvor højt, der er til loftet, og hvor langt, der er til døren.

Spørgsmålet er, hvad balladen får af konsekvenser for Venstre? Der er et år til næste kommunalvalg. Hvor Venstre for få uger siden kunne læne sig tilbage og lade Socialdemokraterne tumle med at få deres borgmesterkandidat på plads, står det borgmester-bærende parti pludselig med en rigtig møgsag. Forløbet viser, at alt langtfra ånder fred og idyl i den blå lejr, der altså ikke magtede at håndtere individualisten Willumsen og hendes kritik, og der er ingen tvivl om, at no-nonsens Willumsens støtter vil slå sig i tøjret.

Der er meget at rydde op for borgmester Steen Vindum & Co. efter det, der mest af alt mindede om en trafikulykke, der udspillede sig i slow-motion.