Lidt jule- og nytårsreflektioner

Udgivet:27. december 2018, 11.08

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Peder Porse Svejstrup

4 år siden

Helligdagenes placering, kombineret med at juleaftensdag og nytårsaftensdag er lukkedage på mange arbejdspladser, har betydet, at rigtig mange får en lang juleferie, mens nogle få skal på arbejde et par dage her mellem jul og nytår.

For rigtig mange af os bliver det først hverdag igen den 2. januar 2019. Og da med en 3 dages uge at starte med. Det hele virker så overkommeligt.

Der har altså været og vil også de næste dage være rig lejlighed til at holde velfortjent ferie kombineret med de familiemæssige traditioner, der også hører julen og nytåret til.

Det har bl.a. noget med mad at gøre. Og mens julemaden for de fleste er bundet op på traditioner omfattende oftest and og en risengrød blandet op med flødeskum og mandler og krydret med vanilje og sukker, efterfulgt dagen efter af et omfattende frokostbord startende med sild og ofte sluttende med ost og den nævnte luksusudgave af risengrød, har nytårsmåltidet været under betydelig forandring.

Det solide og traditionelle er ved at være afløst af det lette og sublime. Ofte lavet på bestilling af kroer, hoteller og kendte spisesteder. Aviserne har i hele december været spækket med tilbud om den ene flotte nytårsmenu efter den anden til afhentning i eftermiddagens løb. Drikkevarerne er ofte dyre hvid- og rødvine og ikke mindst champagne. Og ikke blot til at sætte festen i gang efter H.M. Dronningens nytårstale. Og heller ikke blot til at markere årsskiftet. Mange benytter lejligheden til at støve smokingen eller den fine kjole af.

Meget tegner til, at vi kan starte den nye år godt. I hvert fald har der været ifølge MJAs daglige opdateringer været en sjælden ro i området. Faktisk skulle man vist helt til Herning for at finde noget bare lidt alvorligt for politiet at tage sig af. En vist nærmest fejlslagent røveriforsøg, der endte med at gerningsmanden blev anholdt ved biblioteket i Herning.

Godt det samme.

Og så har klummeskribenten besluttet, at han ikke vil beskæftige sig mere med en meget omtalt »højskolesang« før en kvik journalist finder frem til den vistnok udenlandske kvinde, der med sin henvendelse til ledelsen på CBS for et par år siden skabte årets før-julehistorie. Og præsenterer den fulde historie for os.

Rent bortset fra, at CBS ganske vist tidligere hed Handelshøjskolen. Men den var bestemt ikke mere højskole i gamle Grundtvigs forståelse end Landbohøjskolen var. Og hvor ofte mon man egentlig nogen af stederne har brugt den blå Højskolesangbog, før den her »sag« kom op?

Godt nytår og på gensyn i 2019.