Er man som ældre en sag eller et menneske?

Udgivet:11. august 2023, 10.12

Læsetid:2 minutter

Af Roger Skyum Karolinelundcentret i Gjern

1 måned siden

LEVESTEDER Vi ældre er generelt glade for nu at kunne nyde godt af et velfærdssystem, som vi selv har været med til at opbygge og yde til. Det er dog ikke altid så ligetil.

Har vi brug for en eller anden ydelse, skal vi søge. Så er man blevet en »sag« og kommer ind i et ret så autoritært system. Det kalder mere eller mindre åbenbart på en ydmyghed, som hos de svagere fungerende af os ligefrem kan slå over i en følelse af at skulle være underdanig og taknemmelig. Lad os et øjeblik se på, hvordan man bliver »behandlet« i systemet .

Du bemærker det måske ikke, men vi har i Silkeborg Kommune en »myndighedssektion« med 38 medarbejdere. De skal påsé, at alt går rigtigt til, og at alle love og bestemmelser bliver overholdt. Og vi skal »visiteres« - dog ikke kropsvisiteres - for at få en bevilling.

Der findes dog også mere fredelige ord. Hos »hjælpemiddelcentret« kan man efter ansøgning måske få bevilget for eksempel udlån af en badeskammel. Det kan dog nemt trække i langdrag, så man i afmagt eller af utålmodighed køber den selv.

Hos »borgerservice« - hvilket smukt klingende ord! - skal flinke medarbejdere administrere en lang række rigide regler om både det ene og det andet. Her kan man dog være heldig at redde sig en kop kaffe - hvis man da er i stand til selv at møde op.

På et plejecenter skal man normalt ikke søge om noget. Men hvis ikke alle passer på, kan der let opstå et afhængighedsforhold, hvor personalet betragter sig som behandlere, og du betragter dig som klient. Det er en opgave for personalet, at dette ikke sker. Og det er derfor en klar opgave for plejecentrets leder at skabe en ånd af ligeværdighed mellem parterne.

Der er brug for, at en leder af et plejehjem har næsten umenneskeligt store menneskelige egenskaber. Jeg har gennemgået nogle stillingsopslag for at se, hvilke kvaliteter man her primært efterlyser. Opslagene ligner i øvrigt i forbavsende grad hinanden. Mellem de blomstrende ord ser man tydeligst, at man ønsker at ansætte folk med administrativ erfaring og evne til at lede en arbejdsplads. Men et plejehjem er mere end en arbejdsplads. Det er også et mere eller mindre selvvalgt levested, hvor beboere med vidt forskellig baggrund skal finde en meningsfuld tilværelse. Det kræver en leder med ekstraordinært stort overskud til at være i nær kontakt med beboerne og være deres fortaler både inden for og uden for murene. Så lad det fremgå tydeligt af opslagene, tak!

Indlæser debat