Midtjyske Meninger: Øv, jeg vandt

19. september 2019, 12.38

For en tid siden ringede en af min bekendte med en glædelig nyhed: han havde ramt seks rigtig tal i lotto og dermed skudt en relativ stor gevinst. Begejstringen hos både ham og jeg var selvfølgelig stor, for sandsynligheden for seks korrekte cifre er ganske minimal. Glæden fortsatte de efterfølgende gange, vi stødte på hinanden, men langsomt ændrede det sig.

Mennesker er pudsigt indrettede, og nogle evner at fejre livet og gøre det til en fest, mens andre døjes derved og jævnligt sætter sig selv i offerrollen. Og hvor er det dog ærgerligt.

For min lotto-bekendt ændrede glæden karaktere. Fra i starten at have været lykkelig over seks rigtige tal og en deraf stor gevinst, gled det i stedet over i bitterhed ved ikke at have ramt det sidste og afgørende syvende tal, der i stedet kunne have indbragt millioner.

Efterhånden gik den meste af hans lottosnak på, hvor tæt han havde været på at kunne have ændret sit liv for evigt, fremfor at føle lykken over at kunne forsøde tilværelsen i en glad stund.

At tale til hans fornuft og komme med matematiske udregninger om, at al sandsynlighedsregning siger, at man gennemsnitlig set skal spille en kupon med ti rækker hver uge i 17.000 år, prellede af på manden. Det er lige før man kan mene, at med den indstilling, var han slet ikke en værdig vinder til den gode pose penge, han trods alt vandt. Det siger jeg ikke af misundelse, for idet jeg netop selv holder mig til førnævnte statistik, så spiller jeg uhyrer sjældent selv lotto - og har det dermed også ganske okay med, at jeg ikke er med i puljen om den store præmie.

Men hvor bliver jeg dog til tider træt af folk, der ikke kan glædes, hvor det er berettiget, eller som er fedterøve, når det kommer til penge.

At folk ikke har en fornuftig økonomi har jeg respekt for, men nærighed er en grim ting. For er man fedtet med sine penge, så er det sjældent det eneste sted, man er det. Så er man også nærig med sin tid, sine tjenester, sine venskaber og sit overskud. Og hvis det er sådan de ønsker at leve deres liv, så har jeg ikke behov for venskabet.

Og det kan hverken seks eller syv rigtige tal i lotto ændre på.