3400 år gammelt bronzesværd fundet

Amatørarkæolog fandt sjældent sværd på mark ved Skjød

Udgivet:12. juni 2014, 17.16

Læsetid:1 minut

Modelfoto: Colourbox

Preben Just
Lokalredaktør - Hammel| just@mja.dk

SKJØD Et omkring 3400 år gammelt bronzesværd er dukket op af mulden på en mark ved Skjød.

Sværdet er fundet af amatørarkæologen Herluf Nydam Jensen, Lyngå, som er gårdejer og tidligere byrådsmedlem i Favrskov Byråd.

Bevæbnet med en metaldetektor fik Herluf Nydam Jensen lov til at søge på naboens marker ved Skjød. Og det resulterede for halvandet år siden i, at den første del af bronzesværdet blev fundet. I alt har Herluf Nydam Jensen fundet syv stykker af sværdet over en periode på et års tid. Sidste år i november afleverede han alle stykkerne til Nationalmuseet, som nu har fastslået, at der er tale om ottekantet bronzesværd fra ældre bronzealder 1500-1300 år før Kristi fødsel.

- Jeg blev helt høj, da jeg som det første fandt håndtaget. Det gav mod på mere og efterhånden dukkede de andre stykker op, siger Herluf Nydam Jensen.

Nationalmuseet har lige nu sværdet til konservernIg og danefæsbedømmelse. At sværdet er sjældent er der ingen tvivl om. Der er nemlig kun hidtil fundet yderligere to sværd fra denne periode i Østjylland. Eksperterne på Nationalmuseet er sikre på, at sværdet er fremstillet et sted i de nordlige alpeområder.

På marken, hvor sværdet blev fundet, er der ødelagte og overpløjede gravhøje. Derfor mener eksperterne, at sværdet stammer fra en gravhøj, hvor det er blevet begravet sammen med sin ejer.

- Jeg har da også fået lov til at at komme igen med min metaldetektor til efteråret, når marken skal pløjes igen, siger Herluf Nydam Jensen.