Midtjyske Meninger: På café

29. april 2021, 12.52

Foto: Jakob Stigsen Andersen

I løbet af de seneste par uger har jeg haft fornøjelsen af en række kaffeaftaler. Rigtige kaffeaftaler. Ikke den slags, der foregår afsprittet i eget hjem eller hos en nabo. Heller ikke den slags, der partout indbefatter, at man skal vade rundt i en skov og være sammen på afstand alt imens kaffen skvulper rundt i et krus med et umuligt plastic låg. Det har ej heller været online møder, hvor vi forsøger at være sociale, men jo ikke rigtigt er det alligevel. Det er bare noget vi leger, at vi er.

Næ nej, der har været tale om helt rigtige kaffeaftaler. Vi har været mellem 12 og 15 deltagere per gang. Endda enkelte med løbenæser. De læste rigtigt. Som led i min barsel har jeg nemlig fået den glæde, at hjælpe vor lille Carl godt på vej i vuggestuen.

En god start i vuggestue indbefatter, at farmand er med en times tid, inden det rigtigt går løs på egen hånd. Det er enormt hyggeligt! Vi starter med fri leg. Drengene kaster sig over mig. Endelig er der en mand i vuggestuen! Der hives og flås i mine bukseben, mens bolde flyver om ørerne på mig og en liflig duft spreder sig i lokalet. Hvem har fyldt en ble? Synderen findes og får en frisk ble inden formiddagens højdepunkt indtræffer: samling.

Ethvert godt arrangement indledes med sang. Også i vuggestuen. Her slipper vi for opvarmning og skæve grimasser og synger af karsken bælg om sommerfugle, humlebier og sågar bænkebidere. Har Jan Kjærgaard udvalgt sangene til kommunens vuggestuer? Så er der kaffe og vand. Dertil nybagt, hvidt brød med smør. Det kan alle lide. Eneste minus er, at smørret kommer fra et mejeri, der hverken kan eller bør nævnes her.

Snakken går. Med lyde, fagter og det herligste barnesprog. For sådan gør vi i Danmark. Mødes over måltider. Som forhenværende formand for Folketinget, Chr. Mejdahl engang udtrykte det, så er middagen ikke bare noget, der skal overstås her i landet.

Vi sidder gerne længe om bordet, spiser, drikker og taler. Helst ikke med mad i munden, men gerne i munden på hinanden. Meninger brydes over et stykke hvidt brød. Sådan er det i hvert fald i vuggestuen. Jeg glæder mig til, at resten af samfundet følger med og husker på at løse de udfordringer, samfundet står i, på en ordentlig facon.

Konflikter er der overalt, men der er forskel på, hvordan de løses. I øjeblikket holder storebror August meget af, at sætte ting på fine, sirlige rækker. Det kan eksempelvis være klodser, biler eller dyr. Lillebror Carl holder til gengæld meget af at rive ting ned. Det kan eksempelvis være klodser, biler eller dyr. Trods udsigt til en fin karriere ved Kingo giver denne situation selvsagt konflikter. Der råbes, der skriges, der langes ud. Sådan skal det være i den alder. August er to år. Carl snart et år.

Det kan vi voksne gøre bedre. Tal til kongen og ikke stodderen i dit medmenneske.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...