Politisk Parentes: Når afløbet stopper til

Udgivet:24. september 2022, 08.00

Læsetid:5 minutter

Ejv. Bjørnkjær Dagbladenes Bureau

Af Ejv Bjørnkjær. debat@midtjyllandsavis.dk

På Viborg Idrætshøjskole har man indført et nyt fag: »Alt det min far ikke har lært mig.”

Her lærer eleverne for eksempel at rense et afløb, hvis det stopper til.

Fornuftigt. Bedre end at lære dem at sy en en pyjamas. Det skal de nok få lært, når temperaturen daler i soveværelset som følge af de stigende varmepriser.

Men afløbet til (fra?) badeværelset!

En ung pige sagde sådan på mit tv: »Det behøver jeg ikke at kunne. Jeg ringer bare efter min far!”

Som om hun slet ikke kan forestille sig at der kommer en dag, hvor far ikke er mere! Men hun regner måske med at hun er gift til den tid ...

Men hvad så, hvis hun er gift med en pige? Der heller ikke har lært det. Eller heller ikke har en far mere.

I vore dage ved man aldrig.

Så se nu at få det lært, tøser! Viborg Idrætshøjskole er stedet! Så kan I spille fodbold bagefter ...

Jeg kan jo sagtens sidde her og være hovskisnovski. Når mit afløb stopper til, ringer jeg bare efter min datter. Hun klarer det i en håndevending ...

Hvor hun har lært det ved jeg ikke. Ikke af mig, i hvert fald, selv om jeg sagtens kan rense et afløb – når det bare ikke er et gulvafløb. Jeg kan simpelt hen ikke komme op igen, når jeg har ligget og rodet med den slags i gulvhøjde ...

Sådan er livet så fuldt af udfordringer.

Det gælder for eksempel også for Lars Løkke. I denne uge præsenterede han sit politiske program på et pressemøde. Eller rettere: Moderaternes politiske program.

Problemet var bare at journalisterne ikke forstod det. Og når de ikke forstod det, spurgte de, hvordan skulle vælgerne så forstå det?

Det kom han ikke nærmere ind på. Han mente ikke, det kunne være et problem, eftersom han selv forstod det, og når han forstod det, kunne vælgerne sikkert også.

Beroligende. Nu behøver politiske journalister jo heller ikke være de skarpeste knibe i skuffen. Problemet var bare at de bagefter forelagde planerne for nogle af landets økonomiske eksperter. De forstod sådan set også godt, hvor Løkke ville hen med sin plan, sagde de. Uden at tage stilling til om det var en fod plan.

Men de mente heller ikke, det blev nemt for ham at forklare det til andre. Som ikke var økonomiske eksperter ...

Dermed bliver det i nogen grad et spørgsmål om tillid. Til Løkke og hans projekt.

Hvad det så går ud på.

Men, som han sagde til de undrende: detaljerne må »løses teknisk« efter valget ...

Noget af det går ud på at sænke – på længere sigt endda fjerne – topskatten.

Og den slags.

Og han mindede hermed mere og mere om De radikales Sofie Carsten Nielsen, der – også i denne uge – erklærede sig i tvivl om, hvad hun er i tvivl om.

Sådan da. Som Svend Auken sagde: At holde radikale fast på et synspunkt er som at sømme en budding fast på en væg ..

Eller sådan noget ...

Så meget stod dog fast (som jeg forstår det efter Løkkes pressemøde):

Løkkes nye parti betaler ikke for Løkkes underbukser!

Det erklærede partisekretæren Jakob Engel-Schmidt, da han blev spurgt.

Det gør Løkke selv.

Han får muligvis dækket udgifter til kaffe og lidt frugt – men det er så det.

Det lettede. Men så forstår jeg ikke, at den mand meldte sig ud af Venstre ...

Mit problem med de politiske programmer, der dukker op lige nu, er, at det meste af det har vi set før. I Løkkes tilfælde har han måske været inde på det i den der bog, De ved, der kom dumpende som et lyn fra en klar himmel, lige da han var ved at tabe valget for Venstre.

Eller også har han sagt det på et andet tidspunkt. Der dukker sjældent nye ideer op fra en politiker, der har levet af at være politiker stort set siden sin barndom ...

Men jeg forstår da godt, hvorfor det er svært at forny sig, for det er ikke let at vide hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert.

Sådan som fodboldikonet Brian Laudrup erfarede, da han i denne uge kom i fedtefadet, fordi han lod sig betale for at sige noget pænt om udsigten fra et hotel i Dubai – der, hvor årets fodbold-VM skal afholdes.

Sådan set sagde han kun at det er et åndeløst smukt land – men eftersom han ikke nævnte at det også er et land, der ser stort på menneskerettighederne, fik han på puklen for det fra mange sider.

Så fortrød han. Han havde sådan set bare ikke skænket den side af sagen en tanke. Eftersom han jo kan se at 65.000 pæne danskere hvert år holder ferie under de himmelstrøg ligesom pæne danske firmaer som Legoland, Carlsberg og B&O også kan ses i Qatar!

»Jamen, hvad er det, der er så forfærdeligt ved det, jeg har gjort?” spurgte Brian, der havde svært ved at forstå, at TV2 af samme årsag ikke ville bruge ham mere som deres fodboldekspert.

Selv om netop TV2 selv betaler millioner af kroner for at dække VM i fodbold samme steds ...

Det er ikke let at være politiker. Men det må være endnu sværere at være fodboldspiller!

-

Alt mens den debat stod på, diskuterede regeringen med sig selv, hvad den skal stille op med det fodbold-VM: Skal det officielle Danmark deltage?

Eller skal vi nøjes med at lade vort fodboldlandshold føre vores udenrigspolitik? Så Jeppe Kofod kan koncentrere sig om Putin.

Store spørgsmål at tage stilling til, når afløbene er stoppet og far er død ...

Indlæser debat