Forældre skal skabe rammer for unges fester - også sidste skoledag

30. november 2020, 11.59

Foto: Martin Ballund

FESTER Jeg gør mig upopulær blandt mine egne teenagere ved at skrive dette debatindlæg. Men min opgave som forælder er ikke nødvendigvis at være populær. Én af mine vigtigste opgaver i disse år er at skabe nogle gode og trygge rammer omkring deres færden udenfor hjemmet, bl.a. til fester. Det er ikke en kommunal opgave - heller ikke sidste skoledag.

De seneste dages artikler vedrørende beslutningen om, at kommunen ikke skal stå for sidste skoledag i Lunden har haft en »enten eller«-retorik. Enten skal kommunen og SSP stå for festen eller også vil de unge færdes rundt omkring, uden nogen har hånd i hanke med, hvad der sker. Men hvor er alternativet, nemlig at forældrene i højere grad træder i karakter og sætter nogle gode rammer for de unges fest også sidste skoledag.

Vi forældre kan sagtens skabe en fed fest for vores unge den sidste skoledag, uden at de skal tåge rundt og lave ballade

Malene Steiniche Kjær

Da min ældste datter trådte ind på fest-scenen for et par år siden, var jeg overrasket - ind imellem forarget over, hvor få af hendes kammerater der havde aftaler med deres forældre om, hvornår de skulle være hjemme, og hvordan de kom hjem fra fester. Hvilken type af alkohol de måtte indtage og hvor meget. Om forældrene vidste, hvor de var og med hvem. Eller hvor sent de »hang ud« om natten i det offentlige rum.

Jeg ved, at det er trælse og opslidende snakke at have med sin teenager at lave aftaler om ovenstående, men det er nødvendigt. Til gengæld kan det munde ud i, at både forældre og de unge føler sig mere trygge. SSP kan ikke være med til alle fester.

For mig som forælder handler det ikke om penge - deltagerbetaling eller ej, men jeg synes, vi skal stille os det principielle spørgsmål: Er det en kommunal opgave at sætte rammerne for en fest, hvor alkohol er et stort omdrejningspunkt for den fælles oplevelse, eller er det forældrenes?

Vores unge er europamestre i at drikke alkohol, og hvis vi hæver os lidt op i helikopteren, så tror jeg ikke, at der er mange lande, der synes, at det er en offentlig opgave at facilitere en alkoholfest for de unge. Og måske er det lige netop én af grundene til det høje alkoholforbrug; at vi voksne ser det som en naturlig del af unges dannelse at drikke sig i hegnet og gøre sig sine egne erfaringer og endda med offentligt ansatte, der skal sørge for, at det ikke går helt galt …

Læs også
Slut med stor sidste skoledag-fest
+Abonnement

Vi forældre kan sagtens skabe en fed fest for vores unge den sidste skoledag, uden at de skal tåge rundt og lave ballade - det gælder hver weekend og også til sidste skoledag.