Midtjyske Meninger: En tabt generation?

28. juli 2020, 12.39

Foto: Martin Ballund

Forsidehistorien på mandagens avis gjorde mig vred og forarget - og også forstemt.

To unge mænd fra Sejs vælger på vej hjem fra en glad aften at hoppe i søen. Inden da har de spurgt en ung pige om hun vil med - det vil hun ikke. Da de kommer op fra badet, bliver de overfaldet med kniv, køller, slag og spark.

De foreløbige gerningsmænd er drenge på 14-16 år. De er af »sydlandsk« udseende (som politiet siger), af »tyrkisk udseende« (som et af ofrene siger) eller af »anden etnisk baggrund« (som Ritzau siger). Det kan altid diskuteres, om etnisk baggrund er en relevant oplysning i avisen. I dette tilfælde er det helt relevant, for der er efter min mening tale om en forbrydelse som aldrig ville ske, hvis det var personer af dansk etnisk baggrund.

For med den oplysning kan du allerede regne ud, hvad det handler om: de fire unge har ment at de skulle ud at forsvare deres - eller rettere pigens - ære. Forudsat at avisens fremstilling er korrekt, var der dog ingen ære at forsvare. Men man kan da undre sig over, hvad en enlig pige laver ude på det tidspunkt. Og undre sig over at fire drenge (de er ikke mænd) laver ude på den tid - med knivene parat.

Ud fra drengenes alder vil mit gæt være, at de alle sammen er født i Danmark. Deres forældre sikkert også. Men de lever i et parallelsamfund, hvor lov og ret viger for en forkvaklet forståelse af ære og skam. For det er jo drenge uden ære - de har intet begreb om ordentlighed og retfærdighed.

Måske vil det vise sig, at de er belastet af sociale omstændigheder. Hvor er fx forældrene til en 14-årig, der er ude til over midnat en lørdag? Men det er dog de færreste, der er belastet af svære vilkår, der tyer til uprovokeret vold. »Omstændigheder« kan aldrig være en undskyldning for overgreb på andre.

Det er unge, der tilsyneladende lever efter værdier, der (måske) passer til den kultur, de kommer fra. Men jeg tvivler nu på at almindelige tyrkiske drenge i Istanbul render rundt med knive og køller lørdag nat.

Så drengenes handlinger - stadig forudsat at de hidtidige oplysninger er korrekte - er ikke udtryk for en oprindelig kultur, de vil holde fast i, men en forvrænget og forkvaklet forståelse af mennesker, der ikke er som dem selv. Det kunne kaldes racisme.

Så jeg bliver forstemt, fordi forbrydelsen er udtryk for, at der stadig er nogle fra den første, anden eller tredje generation af indvandrere, der ikke vil se sig som en del af Danmark. De skal efter min mening ikke blive danskere med flæskesteg, frikadeller og juleaften, men et absolut minimum for at være borger i landet er at overholde lovene og ikke begå selvtægt på de områder, hvor man mener noget andet.

Jeg håber at straffen falder tungt på drengene og - hvis det er relevant - på deres forældre. Det er jo muligt at sætte kriminelle familier ud af en almen bolig.

Noget helt andet er, at en sag som denne gør uendelig meget skade på alle de danskere med anden etnisk baggrund, der bare - inden for lov og ret - lever

som de vil.