Flot hæder til midtjysk landsby

Et flot sti-netværk og et mylder af frivillige har sikret Stjær hæderen fra Landsbysamvirket i 2019

Udgivet:08. januar 2019, 20.00

Læsetid:2 minutter

- Det er simpelthen utroligt, hvor meget frivillig arbejdskraft, der er i den her lille by, siger Jan Thøgersen, der sammen med sin kone Jeanine Bonadies har indstillet Stjær til Landsbyprisen. Foto: Torben Larsen

Jens-Erik Sinnbeck
Lokalredaktør

4 år siden

STJÆR - byen under bakkerne - er netop kåret som Årets Landsby i Skanderborg Kommune.

- Det var lidt svært, for der var faktisk ti kandidater og en række gode indstillinger, så det var et tæt opløb, siger Knud Erik Elmann Jensen, formand for Landsbysamvirket, der står for uddelingen af prisen.

Der er flere grunde til, at Stjær løber med prisen, fortæller han.

For det første er der et ualmindelig højt aktivitets-niveau i Stjær i forhold til byens størrelse med omkring 1000 indbyggere - med et mylder af foreninger og uformelle fællesskaber.

Og for det andet har Stjær givet inspiration til andre landsbyer med det fine sti-system, der er etableret i de seneste år.

- I Stjær de set det der med, at det er fint at gå ud ad en sti, men ikke så interessant at gå tilbage ad den samme sti. Så de har skabt et netværk af stier, der knytter landsbyen samme med naturen på en helt anden måde, end man ser i andre landsbyer, siger Knud Erik Elmann Jensen.

Det har også gjort indtryk, at borgerne i Stjær - med opbakning fra Galten Brugsforening - har kunnet bevare byens brugs, der for nogle år siden var på randen af lukning, og at torvet foran brugsen er blevet forskønnet i et borger-initiativ.

- Simpelthen utroligt

Jan Thøgersen har sammen med sin kone Jeanine Marie Bonadies boet i Stjær siden 1990, og de to stod bag indstillingen, der nu har givet pote.

- Skal jeg sætte ord på det specielle ved vores by, så må det være fællesskab og sammenhængskraft. Det er simpelthen utroligt, hvor meget frivillig arbejdskraft, der er i den her lille by, siger Jan Thøgersen.

Der er et utal af foreninger, men der er også en vilje til at give en hånd med, hvis nogen tager et initiativ, fortæller han.

Et eksempel er knyttet til de nye stier, som nu forbinder Stjær med bakkerne og nabobyerne. En af dem krydser ejendommen Perritshave, der for nogen tid siden fik ny ejer. Han tænkte, at det kunne være en idé at åbne et areal ved en sø på ejendommen for fællesskabet. Og med det på plads, var der en anden Stjærborger, der af egen pengepung købte en shelter som samlesæt i et byggemarked. Han efterlyste frivillige, og nogle weekender senere havde et halvt hundrede borgere på forskellig vis været med til at opføre shelteren og samtidig lave bålsted og en badebro ved søen.

Med titlen som Årets Landsby 2019 i Skanderborg Kommune følger 5000 kroner. Og derudover deltager Stjær som Skanderborg Kommunes bud, når Region Midtjylland senere i år skal kåre Årets Landsby i regionen. Hvis Stjær også nupper den titel, så følger der 150.000 kroner med.