Lad jer ikke narre af papirsnormeringerne i Danmarks Statistik

Udgivet:26. september 2022, 11.34

Læsetid:3 minutter

Af Maria Vilsgaard Murphy Silkeborg

NORMERINGER Dette er et opråb til politikkerne i Silkeborg Kommune:

Interessér jer oprigtigt for den reelle kvalitet og det levede liv i vores børns daginstitutioner, før I hakker til med sparekniven.

Normeringerne for 2021 er opgjort og ifølge Danmarks Statistik går det godt i Silkeborg.

Det er katastrofalt, hvis I politikkere bruger disse tal til at retfærdiggøre, at så kan vi godt lige nedjustere servicen lidt i daginstitutionerne for 2023, for så at nå i mål med de lovbundne minimumsnormeringer i 2024. For tallene i Danmarks Statistik stemmer ikke overens med pædagogernes, forældrenes eller børnenes virkelighed.

Ledere og pædagoger i byens daginstitutioner er blevet gode til at »klare sig«. Men det er ikke godt, når en branche, der skal gro og nære vores børn, konstant skal »klare sig«. Og hvis der skal spares yderligere i 2023… Hvad kommer efter at »klare sig«?

Min 4 årige datters virkelighed ser således ud: »Mor, er det ikke rigtigt - børn kan jo ikke være alene hjemme og passe på sig selv … men i børnehave, når de leger, der kan de godt passe på sig selv?« Hvad skal man lige svare til det? »Næh, det er slet ikke rigtigt, min skat, men hvis du vil have bedre parkeringsforhold ude ved søen, så er det nu, du skal klemme ballerne sammen og fortsat passe dig selv. Så må vi håbe velfærden er blevet sundere om 10-15 år, så psykiatrien kan samle dig op«?

På min datters stue er de tre voksne til 22 børn, men det betyder bare ikke, at der er tre voksne til 22 børn. Som min datter siger, er der altid nogen, der holder pause - og selvfølgelig er der det! Det er som om, vi glemmer det, men pædagoger er bare mennesker af kød og blod med en 37 timers arbejdsuge inklusiv pauser.

Læs også
Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune
Læs også:
Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune

Som forældre har vi krav på at vide, at der er nok voksne med overskud, så også vores barn får plaster, trøst eller hjælp til at være en del af et fællesskab. Det er utrygt som forælder ikke at vide, hvor meget voksenkontakt ens barn egentlig har haft i løbet af en dag, når de har haft fri leg uden for hele dagen.

I vores børnehave er der altså i realiteten i hvert fald ikke 5,7 børn pr. voksen, som ifølge. Danmarks Statistik. Dette skal ikke ses som en kritik af mine børns daginstitution. De gør det så godt, de kan med de midler, de får stillet til rådighed.

Ledere og pædagoger i byens daginstitutioner er blevet gode til at »klare sig«. Men det er ikke godt, når en branche, der skal gro og nære vores børn, konstant skal »klare sig«. Og hvis der skal spares yderligere i 2023… Hvad kommer efter at »klare sig«? Og hvordan vil det påvirke en generation af Silkeborgs børn, hvis I politikere gambler med deres trivsel og fremtid på baggrund af nogle tal på et stykke papir?

Læs også
Jeg råber ikke hurra over normeringsopgørelsen Jeg råber ikke hurra over normeringsopgørelsen
Læs også:
Jeg råber ikke hurra over normeringsopgørelsen
Læs også
<span>Debatduellen:</span> Børn og besparelser <span>Debatduellen:</span> Børn og besparelser
Læs også:
Debatduellen: Børn og besparelser

Indlæser debat