Favrskov langt foran naboerne i udlicitering

Kommunen har udbudt tæt på 75 procent af opgaverne på det tekniske område, mens naboen Skanderborg har udbudt omkring 45 procent

16. september 2019, 13.53

Favrskov Kommune har udliciteret tæt på 75 procent af opgaverne på det tekniske område, blandt andet vedligehold af grønne områder. Foto: Martin Bjerregaard Jensen

FAVRSKOV Favrskov ligger i top blandt de østjyske kommuner, når det gælder om at udlicitere opgaver på det tekniske område.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Favrskov Kommune lader private virksomheder stå for næsten 75 procent af driften og vedligeholdelsen af de kommunale veje, parker og grønne områder. Det er markant mere end der udliciteres i nabokommuner som Skanderborg, Aarhus og Randers, hvor det er mellem 41 og 45 procent af opgaverne på det tekniske område, der klares af private firmaer.

- Jeg vil opfordre de kommuner, der ligger i bunden, til at lade sig inspirere af eksempelvis Favrskov. For det er både dumt og dyrt at lade være. Kommunerne går glip af store besparelser, vækst og private arbejdspladser, der giver skatteindtægter og råd til mere velfærd, hvis de ikke lader de private virksomheder få chancen, siger Michael Ancher, der er formand for Dansk Byggeri i Østjylland.

Dansk Byggeris beregninger har beregnet, at de østjyske kommuner kan spare over 58 millioner kroner til sammen, hvis alle kommuner skruede op for deres udlicitering af de tekniske opgaver, så den kom op på niveau med de 10 procent bedste kommuner i landet.

- Pengene kunne jo i stedet bruges til at investere i for eksempel sundere indeklima i skolerne, bedre infrastruktur eller renovering af nogle af de mange kommunale bygninger. Der er ikke noget at betænke sig på, tekniske opgaver kan nemt udliciteres, siger Michael Ancher.

Favrskov Byråd besluttede i 2016 at udbyde pasningen af kommunens grønne områder, idrætsanlæg mv. og siden foråret 2018 har OK Nygaard og Forstas varetaget opgaven, der sparer kommunen godt tre millioner kroner om året.

I Skanderborg Kommune er borgmester Frands Fischer (S) godt tilfreds med niveauet.

- Jeg tænker, at Dansk Byggeri har en opgave i at pleje medlemmernes interesser, mens jeg har en opgave i at pleje kommunens interesser. For nogle år siden konkurrenceudsatte vi Entreprenørafdelingens opgaver, og det viste sig, at Entreprenørafdelingen vandt foran Hededanmark. Hvis vi finder steder, hvor vi kan få tingene billigere ved at lade private klare opgaverne, så kigger vi gerne på det, siger Frands Fischer.