Bevar byens træer og spar penge

Udgivet:28. november 2022, 10.55

Læsetid:2 minutter

Af Jens Würgler Hansen. Kildetoften 32 Silkeborg

2 måneder siden

BESPARELSER Silkeborg Kommune skal spare penge og vil derfor fælde byens træer. Derved spares udgifterne til vedligeholdelse af træerne, som kan bruges til andre gode formål. Men det er et tiltag, som vil koste Silkeborg Kommune en masse penge på længere sigt og give dårligere trivsel hos kommunens borgere.

Derfor er mit forslag, at kommune i den akutte situation sparer penge ved at reducere vedligeholdelsen af træerne til et absolut minimum – men bevarer træerne.

Hvis træerne fældes, og kommunen efterfølgende fortryder, så vil det tage 15-50 år at råde bod på den beslutning.

Modsat kan vedligeholdelsen genoptages fra den ene dag til den anden, hvis der på et tidspunkt igen bliver råd til det.

Men hvorfor er træerne så værdifulde?

Det er de først og fremmest, fordi træerne i byen er små, grønne åndehuller, som skaber velfærd, tryghed og trivsel.

Læs også
<span>Vejtræer kommer på byrådsmøde:</span> Partier vil undgå fældning <span>Vejtræer kommer på byrådsmøde:</span> Partier vil undgå fældning
Læs også:
Vejtræer kommer på byrådsmøde: Partier vil undgå fældning

Mennesket og dets forfædre har i millioner af år levet i naturen, mens byernes asfalt, mursten og beton i det perspektiv er en spritny ting. Så velværet ved det grønne og bløde naturlandskab ligger i vores gener, hvilket ikke gælder for det grå-sorte og hårde bylandskab. Derfor føler vi os bedre tilpas, når elementer fra naturen bringes ind i byerne.

Det er velkendt og dokumenteret, at naturen gør os godt og øger trivslen. Det er blandt andet derfor, at ophold i naturen bruges i behandlingen af mennesker, som har ondt i livet.

Det er også derfor, at vi nyder at gå en tur i det grønne og har blomster og andre grønne vækster inde i vores huse.

Men træerne i byen har også andre vigtige funktioner. Træerne binder CO2 og modvirker dermed klimaforandringerne. Træerne opsuger en masse vand og mindsker dermed behovet for vandafledning og modvirker oversvømmelser. Træerne skygger og giver et mere behageligt klima, især på varme sommerdage. Vejtræer øger trafiksikkerheden. Og så er bytræerne levested for fugle og insekter og bidrager derfor til en øget biodiversitet og til bestøvningen af havernes planter.

Silkeborg er selvudnævnt outdoorhovedstad med tilhørende flot hjemmeside, hvor en af overskrifterne er »Vi passer på naturen«. Så Silkeborg gør meget for at pleje et grønt image, som godt kan få en del ridser i lakken, hvis man fælder en stor del af byens træer. Det vil gøre Silkeborg mindre attraktiv som turistmål og bosætningskommune og derfor koste penge.

Så der er mange gode grunde til at bevare byens træer!

Indlæser debat