En sand ildsjæl er gået bort: Der bliver tomt i hjørnet af Jysk Arena

Klublegenden fra Voel, Stig Laursen, er død i en alder af 72 år

7. januar 2021, 10.45

Stig Laursen - i gul trøje - havde sin helt faste plads i Jysk Arena i Silkeborg. Foto: Jens I. Rasmussen

MINDEORD: Der bliver tomt i hjørnet af tilskuerpladserne ud for cafeteriet i Jysk Arena. Her har Stig Laursen fra Voel haft sin faste plads, når hans elskede klub Silkeborg-Voel KFUM spillede sine hjemmekampe.

Mandag den 4. januar om morgenen døde Stig Laursen efter fire års stædig kamp mod kræftsygdommen. Han sov stille ind på hospice i Skive i en alder af 72 år.

Stig Laursen viede sit liv til håndboldsporten i Voel KFUM. Her var han spiller helt fra ungdomstiden, og på et tidspunkt var han på klubbens førstehold sammen med sine tre brødre Kim, Anders og Niels. Siden Stig Laursen var 18 år, var han med i klubbens arbejde og organisation.

Han var kendt for at have ambitioner på klubbens og spillernes vegne, og han besad en ægte jysk stædighed til at få tingene gennemført. Det var tilladt, at man ville vinde i Stig Laursens optik, men ungdomsafdelingen og udviklingen af talenter stod også hans hjerte nær.

Stig var med, dengang bestyrelsesmedlemmerne stod for hele arbejdet i klubben, der ikke havde ansatte medarbejdere. Stig var desuden træner. Der står stor respekt om det kæmpe arbejde, han har udført i klubben. Stig var en ægte ildsjæl

Lars Buchreitz, tidligere formand

To fuldtidsjobs

Fra 1970 og 28 år frem var han formand for håndboldudvalget i klubben, og han var synlig i hallen hver eneste dag. Det ville han være.

Han har en gang udtalt, at han havde to fuldtidsjobs. Et på Hårup Maskinfabrik, der gav brød på bordet, og et i Voel KFUM i mere end 40 år.

Det tændte ham, når nogen sagde, at det kunne de ikke klare i Voel. Sådan var det, da nogen sagde til ham, at Voel aldrig kom længere end til Danmarksserien. Sådan en landsby kunne aldrig nå længere, sagde man. Det modbeviste han i den grad, og han nåede at opleve, at både klubbens kvinder og mænd spillede i landets bedste række: Ligaen.

- Stig var med, dengang bestyrelsesmedlemmerne stod for hele arbejdet i klubben, der ikke havde ansatte medarbejdere. Stig var desuden træner. Der står stor respekt om det kæmpe arbejde, han har udført i klubben. Stig var en ægte ildsjæl, siger tidligere formand Lars Buchreitz.

Utrættelig indsats

Med sine holdninger, synspunkter og argumenter var Stig Laursen utrættelig. Han formåede at få opbakning til sine ideer til gavn for alle i klubben og det omliggende samfund.

Det var ofte lange seje træk, der skulle til. Men det fandt han naturligt.

På et tidspunkt har nogen i klubben opgjort en af hans arbejdsuger. Der var sponsormøder, møde i hovedbestyrelsen, opsyn med styrkecenter, overvære træning i hallen, problemløsning, møde med myndigheder, samtale med spillere, passe sin udlejningsejendom, passe familien, overvære mere træning i hallen og håndboldkampe i weekenden rundt om i diverse haller.

Vigtigt V for Voel

Men selv om Stig Laursen brændte for Voel KFUM, var han visionær med hensyn til fremtiden. Derfor var han tilhænger af Jyske Banks sponsortilbud til klubben i 2001, hvor klubben ændrede navn til Silkeborg-Voel KFUM. Han satte dog hælene i, da det var på tale med en fusion med klubberne i Silkeborg. Og så blev det ikke til noget.

Fire år senere var Stig Laursen fortaler for skabelsen af Bjerringbro-Silkeborg-Voel (BSV) på herresiden. Han kæmpede hårdt for at få V’et med. V for Voel.

Med valget af Stig Laursen som modtager af den sidste idrætspris i Gjern Kommunes historie blev ringen sluttet i 2006. For det var en anden Voel KFUM-ildsjæl, der i 1979 modtog den første idrætspris, nemlig Voels halinspektør Jørn Hansen. Med sin beskedenhed var Stig Laursen egentlig ikke så meget for at modtage prisen, der blev uddelt på det sidste byrådsmåde i den gamle Gjern Kommune. - Men selvfølgelig er jeg stolt og glad over at få idrætsprisen. Det er et skulderklap, og det er et fint selskab, jeg kommer i, når man ser tilbage på, hvem der ellers har fået idrætsprisen, sagde Stig Laursen, der fik prisen for en frivillig-karriere, der gennem 40 år havde omfattet stort set alt omkring klubben. Både som spiller, træner, bestyrelsesmand, formand, næstformand, udvalgsmand, praktisk hjælper, organisator og meget andet. Foto: Torben Larsen

Hædret for sin indsats

Stig Laursen blev i 1996 hædret med Jydsk Håndbold Forbunds sølvnål, og i 2006 modtog han som den sidste Gjern Kommunes Idrætspris. I forbindelse med klubbens 60 års jubilæum i 2017 blev Stig Laursen udnævnt til æresmedlem i Silkeborg-Voel KFUM.

Han efterlader sig hustruen Birthe Laursen og sønnerne Claus, Morten og Jan. Desuden er der otte børnebørn og et oldebarn.

- Børnebørnene var hans et og alt. De stod hans hjerte meget nær, og dem fik han mere tid til, efter han stoppede i klubben. For Stig var enten med fuldt ud, eller også var han ikke med. De senere år fik vi også tid til at være sammen om golfspillet og tage på golfrejser. For halvandet år siden kunne han dog ikke holde til det mere. Men der har også været gode tider i den sidste tid, selv om det gik som forventet med den sygdom, siger hans hustru Birthe Laursen.

Stig Laursen har kæmpet sin sidste kamp, men mindet om ham vil leve videre i familien og den klub, som han åndede og levede for.

Æret være Stig Laursens minde.

Bisættelsen finder sted for inviterede lørdag fra Voel Kirke.

Voel KFUM’s historie i korte træk

1957: Unge fra KFUM og KFUK i Sorring, Gjern og Voel begynder at spille håndbold på en mark stillet til rådighed af Peder Sølvsten. Det blev startskuddet til Voel KFUM. I begyndelsen blev der kun spillet sommerhåndbold.

1967: Klubben får tildelt en times haltid i Kjellerup Hallen fredag kl. 23-24. Det sene tidspunkt afskrækker ingen. 20 møder op til træning.

Klubben har vokseværk og tilmeldes JHF turneringen. I begyndelsen deltog man i KFUM’s turnering med hjemmebane i Bellevue Hallen og Viby Hallen i Århus.

Klubben når op på 12 hold. Sommertræningen foregår ved Voel Skole, og om vinteren er Kjellerup stadig hjemsted. Ungdomsholdene træner dog i griseauktionshallen i Hammel til duften af svin.

1978: Fårvang Hallen bliver bygget, og der kommer samling over de 20 hold, klubben har.

1981: Voel Hallen indvies, og klubben får sit eget sted.

2001: 5-årig sponsoraftale med Jyske Bank indgås, og klubben ændrer navn til Silkeborg-Voel KFUM.

Medlemstallet er i foråret på 420, heraf bor 320 i den daværende Gjern Kommune.

2002: Hal 2 indvies og giver optimale forhold.

2005: Herreligaholdet fusioneres med Bjerringbro - BSV er en realitet.

2016: Sikeborg-Voel KFUM er Danmarks største håndboldklub med 796 medlemmer.