Midtjyske Meninger: Livet med robotter

14. januar 2022, 12.24

Foto: Martin Ballund

»Jeg kører 100 kilometer derudaf« … Herlig sang med Kim Larsen akkompagneret af Gasolin. Fartpiloten i bilen sørger for, at jeg holder den korrekte hastighed. GPS’ viser mig vejen, jeg skal køre, og telefonen er aktiveret, hvis nogen ønsker kontakt med mig. Musikken i bilen dæmpes pludseligt - helt automatisk. Det er Siri, der fortæller: »Din kone har skrevet en sms til dig, skal jeg læse den?« »Ja tak,« svarer jeg og, efter jeg har hørt beskeden fra min kone, beder jeg Siri sende et sms svar til fruen derhjemme. Jeg bestemmer selv hvad der skal stå i sms’en, det blander Siri sig ikke i.

»Tiden står stille på vejen« .... Kim Larsen gi’r den igen for fuld udblæsning og Siri har sørget for, at radioen igen er blevet skruet op.

For god ordens skyld skal jeg måske lige præsentere Siri. Hun er en robot. Hun hjælper mig en del. En dag kunne jeg ikke huske, hvad en bestemt sang hed, jeg nynnede den for Siri i telefonen og vupti: Siri vidste det! Hun søger og finder også informationer for mig på nettet og ringer op for mig, hvis jeg beder hende om det. Hun vækker mig også på bestemte tidspunkter, når jeg be’r hende om det.

Jeg føler, jeg har godt styr på mange ting: Når jeg går en tur fortæller uret på min arm om min fysiske tilstand: Puls, kalorieforbrug, antal skridt og hjerterytme.

Siri og armbåndsuret er ikke de eneste robotter, der hjælper mig. En sensor tænder og slukker lyset i huset. På græsplænen kører min robotklipper, med de intervaller jeg har bedt ham om. Ham kan jeg også styre fra min telefon. Bliver han stjålet er han udstyret med en skjult GPS-tracking, og så får jeg en alarm på telefonen og kan også se, hvor han er. Det samme i huset. Ved indbrud bliver naboerne adviseret, og jeg får en melding fra alarmcentralen med direkte levende billeder fra gerningsstedet.

Jeg må desværre konstatere, at andre også overvåger MIG! Når jeg er på nettet og søger priser på flybilletter, stiger priserne i takt med antallet af gange, jeg er inde og søge på de samme afgange

Per Hansen

Jeg må desværre konstatere, at andre også overvåger MIG! Når jeg er på nettet og søger priser på flybilletter, stiger priserne i takt med antallet af gange, jeg er inde og søge på de samme afgange. Ser jeg eksempelvis på sportssko på nettet, så går der kun få sekunder, til jeg oversvømmes af tilbud på sportssko.

Når jeg kører i min bil, kan andre overvåge min mobil og GPS og se min rute, og hvor jeg i øvrigt befinder mig med dato og tidspunkt - oplysninger der ofte handles med. Kameralinsen på min PC’er har jeg dækket til for at undgå, at hackere pludselig kigger ind i min stue.

Tænk hvis det amerikanske forsvar en dag slog strømmen fra til de satellitter, der svæver omkring kloden. Satellitterne der sørger for, at alt vores robotteknik virker.

Sikke en ro!

Motionisterne - og alle de andre, med de store ørebøffer, ville forbavset stoppe op og tage ørebøfferne af og konstatere, at fuglene synger.

Jeg bliver ofte spurgt om det på nettet: Nej, jeg er ikke en robot!

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat