Mindeord: En silkeborgenser med stort S er gået bort

Henning Gabriel Pedersen var blandt meget andet yderst aktiv i idrætslivet i Laven og var i en årrække formand for Det konservative Folkepartis vælger-forening i Silkeborg

17. juli 2019, 09.22

Ved en reception på Ny Hattenæs i Sejs i 2007 fejrede Konservative i Silkeborg sit 100 års jubilæum og slog samtidig et slag for partiets grønne farve i forbindelse med det forestående byrådsvalg. Fra venstre ses tidligere byrådsmedlem Erna Bornhøft, de daværende byrådsmedlemmer Mia Schmidt og Frank Borch-Olsen samt nu afdøde H. G. Pedersen, der var tidligere vælgerforenings-formand og mangeårig kredsformand i partiet. Foto: Jens Anker Tvedebrink

MINDEORD: På vegne af sønnerne Jens Peder Gabriel Pedersen og Henrik Gabriel Næsby skriver sidstnævnte følgende mindeord over faderen Henning Gabriel Pedersen, som afgik ved døden den 29. juni:

Den 29. juni døde Henning Gabriel Pedersen, 82 år gammel. I folkemunde blev han blot kaldt HG.

Han stammede oprindeligt fra Holbæk, hvor han blev udlært hos Carl Petersens Tømmerhandel. Senere arbejdede han hos Kaj Larsens Tømmerhandel i Solrød, Finérkompagniet A/S i København, P. Bork & Co. A/S i Orehoved på Falster, inden han i 1973 sammen med familien, hustruen Lene samt sønnerne Peder og Henrik, flyttede til Laven i forbindelse med sin ansættelse som prokurist i Dansk Finér Center I/S på Hagemannsvej i Silkeborg, hvor H. G. Pedersen arbejdede indtil 1987. Derefter drev han i mange år egen virksomhed som virksomhedskonsulent og økonomisk rådgiver.

Et foreningsmenneske

Han var om nogen et foreningsmenneske. Han var den absolutte drivkraft i stiftelsen af Laven Idrætsforening (senere Laven-Linå Idrætsforening) i 1974. Sideløbende med, at han de første otte år var foreningens formand, var han i de første år ligeledes træner for klubbens seniorhold. Senere udvidedes hans kontaktnet, og han blev indvalgt i bestyrelserne i Idrætssamvirket i Silkeborg samt Silkeborg- egnens Gymnastikforening, som senere blev en del af DGI.

Politisk aktiv

HG var ligeledes politisk interesseret og særdeles aktiv. Han var i en årrække formand for Det konservative Folkepartis vælgerforening i Silkeborg samt partiets Silkeborgkreds. I 1985, da Det konservative Folkeparti var på toppen med den nyvalgte statsminister Poul Schlüter i spidsen, arrangeredes et stort grundlovsmøde på Himmelbjerget, hvor statsministeren efterfølgende besøgte privatboligen i Laven. Det var absolut en mindeværdig dag, som han huskede tilbage på med stor stolthed. Senere blev han indvalgt i partiets forretningsudvalg og sluttede den politiske »karriere« som intern revisor i partiet.

En stor sorg

I 2003 mistede Henning sin hustru Lene, som gennem alle årene i Laven havde ernæret sig som dameskræderinde med egen systue i privatboligen. Lene var en hustru og mor, som på alle måder var den samlende person i familien. En arbejdende husmor, som i alle henseender bakkede sin mand og den øvrige familie op i alt.

I 2016 blev huset i Laven solgt, og han flyttede til en lejlighed i Aarhus, men han var og forblev at være silkeborgenser dybt inde i hjertet.

Til Poul Schlüters fødselsdag

De sidste par år af hans liv var præget af sygdom. Hans sidste to store ønsker var at deltage i Poul Schlüters 90-års fødselsdag på Børsen i København i april samt i familiens store fætter-/kusinesammenkomst på Sjælland den 1. juni. Da disse to begivenheder var overstået, mistede far meget hurtigt livslysten. Han sov ind den 29. juni og efterlader sig de to sønner samt svigerdøtre og børnebørnene Kenneth, Kathrine, Mia og Sine.

Bisættelsen foregik efter fars eget ønske i stilhed med den allernærmeste familie.

Æret være Henning Gabriel Pedersens minde.