Det rene vand(vid)

3. juni 2021, 12.43

Foto: Jakob Stigsen Andersen.

KONTROLSAMFUND Det lader til at Socialdemokratiet i Silkeborg og Dansk Folkeparti nu har fundet fælles fodslag. Efter 1½ år med endeløse restriktioner, er heksejagten nu sat ind på bådejerne, og i den anledning har man opfundet et nyt ord: Vanvidssejlads!

Dette ramte tirsdag både forsiden og hele side 3 i MJA, foranlediget af et forslag fra Peter Skaarup (DF), samt at politiet på Silkeborgsøerne over hele weekenden havde fem episoder, med folk der sejlede for hurtigt. Fem personer ud af alle dem, som nød en sejltur i det skønne solskinsvejr.

Det kan da ikke være rimeligt, at fordi ganske få personer ikke følger reglerne, så skal alle afstraffes kollektivt?

Oliver Zähringer

Kajakentusiasten Rune Kristensen (Socialdemokratiet), var på Facebook ikke sen til at gribe »pagajen«, og foreslår nu, at det bør diskuteres, om både på mere end 26 fod hører til på søerne. Disse både hører til et klart mindretal, men hvis dette skal praktiseres, hvem skal så overtage disse både - og samtidig kan vi så lægge fra land med at afskaffe hele hjejleflåden.

Søerne har oplevet en massiv stigning af paddleboards og andre vandgående objekter, hvor langt fra alle udviser hensyn til omgivelserne, og man går vel ikke ud midt i et trafikeret kryds, bare fordi man ifølge færdselsloven er den svage part og har retten på sin side. Med lidt hensyn er der plads til alle.

Desuden forslår RK, at man skal diktere ydelsen på bådmotorer. Oplysningerne fra søpolitiet er, at efter seks dage på vandet i år, har man totalt seks sager om hastighedsoverskridelser, de fleste udenbys gæstesejlere. Så lad os nu lige spise skipperlabskovs til, inden alle bådejere skal gå planken ud.

For få måneder siden foreslog RK sammen med Hans Okholm (SF), at alle bådmotorer skulle udskiftes til el. Med de få årlige sejltimer, virker det som en voldsom udgift at tvangspålægge alle bådejere, og jeg gætter på, at der totalt set over 1 år udledes langt mindre CO2 på vandet end én dags samlede bilisme i Silkeborg. Hvis det gennemtrumfes, vil det ramme dem med den strammeste økonomi, og fratage mange muligheden for fortsat at dyrke deres passion om en sejltur på søerne. Desuden ville det blive noget af en opgave at etablere el-ladere langs alle søbredderne. Grønne tanker er fine, og eldrevne både skal med udviklingen nok vinde indpas, men lige nu bør man nok sætte ind, hvor man gør en reel forskel frem for symbolpolitik.

Det danske sprog udsættes konstant for nye nuancer, særligt når det gælder om at piske en stemning op. Muskelhunde blev til altfortærende muskelbiler og vanvidskørsel er nu blevet til vanvidssejlads. Det er manipulerende, og det er vel den enkelte person, der opdrager hunden eller sidder bag rattet/roret, man skal gå efter. Det kan da ikke være rimeligt, at fordi ganske få personer ikke følger reglerne, så skal alle afstraffes kollektivt?

Det er spændende hvad de næste sproglige finurligheder byder på, om det er »vanvids-børn«, der ikke kan forstå, at de ikke må gå i skole, mens resten af samfundet åbner, eller måske »vanvids-politikere«, som konstant kommer med skøre idéer til restriktioner, som vil diktere alt i dit liv.