Silkeborg-dreng udgiver historisk værk

Forfatteren Tommy Heisz, der stammer fra Silkeborg, er på vej med ny historisk bog om den utænkelige krig i Europa

Udgivet:16. august 2022, 13.00

Læsetid:1 minut

Tommy Heisz har rejst Balkan tyndt i sin research og har fundet mange historier og billeder til bogen.

BOGUDGIVELSE: I 1910 virkede krig som noget, der hørte fortiden til. I sin bog »The Great Illusion« fra dette år kom forfatteren Norman Angell med sit bud på, hvorfor moderne velstand baseret på handel og sammenvævet verdensøkonomi betød, at det ikke længere gav mening at føre krig. Storkrige virkede som noget, der hørte fortiden til. Men i et hjørne af Europa var præludiet til en verdenskrig allerede i gang.

Det er udgangspunktet for bogen »Blod under halvmånen - Europas glemte krig« af forfatteren og journalisten Tommy Heisz, der kommer fra Silkeborg.

Bogen er den dramatiske beretning om det oversete præludium til 1. Verdenskrig. I historiebøgerne begynder fortællingen om den moderne europæiske krigshistorie som regel i 1914 med attentatet på den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand i Sarajevo. Men i Europas sydøstligste hjørne var krigen i gang længe før det. På Balkan førte nationalistiske strømninger og et ønske om én gang for alle at drive osmannerne ud af Europa til voldsomme slag, uhyrlige angreb på civile og enorme flygtningestrømme. Kampene og grænsedragningerne havde ikke kun indflydelse på det 20. århundredes to verdenskrige, men også på konflikter helt op til i dag.

Danske, svenske, norske og britiske øjenvidneberetninger driver bogens dramatiske fortælling frem, hvor læserne kommer til at rejse med sygeplejersker, læger, Røde Kors-sygepassere, korrespondenter og fotografer til krigens brændpunkt, og forfatteren trækker i sin research på samtidige breve, artikler og andre overleveringer fra folk, der fortæller om blodige slag, etnisk udrensning og koleraudbrud.

Tommy Heisz, der er født i 1975, har blandt andet tidligere udgivet »Dødens årsag« (med Markil Gregersen), »Den spanske syge« og »Ekspeditioner« (med Rane Willerslev. MTL

»Blod under halvmånen - Europas glemte krig« udkommer 29. august.

Indlæser debat