112

Forening hylder hærværk rettet mod jøder

Den Nordiske Modstandsbevægelse vil ikke påtage sig ansvaret for weekendens hærværk målrettet jøder, men tager samtidig ikke afstand for aktionerne

11. november 2019, 15.36

Det dansk-israelske ægtepar Ella og Henrik Chievitz fik i weekenden klistret en stor, gul jødestjerne på deres postkasse. Det skete på lørdag på 81 års dagen for Krystalnatten i Tyskland, hvor jødiske kvarterer blev hærget og synagoger nedbrændt. Foto: privat

SILKEBORG I weekenden fandt flere tilfælde af groft hærværk målrettet jøder og udført mod jødiske symboler og religiøse genstande sted. Det oplevede blandt andet det dansk-israelske ægtepar Ella og Henrik Chievitz fra Silkeborg, der i løbet af weekenden fik klistret en stor, gul jødestjerne på deres postkasse.

Nu bakker en modstandsbevægelse op om aktionerne. Det skriver TV2 Østjylland

Hærværket fandt sted på 81-årsdagen for Krystalnatten, hvor jøder blev overfaldet og dræbt af nazisterne.

Flere politikere, foreninger og privatpersoner har efterfølgende taget skarpt afstand til hadforbrydelserne, men nu bakkes de op af Den Nordiske Modstandsbevægelse også kaldet Nordfront.

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, og vi har forståelse for, at personer skaber opmærksomhed omkring dette fremmede, undergravende element i samfundet ved at gennemføre eksempelvis en klistermærkeaktion på årsdagen for Krystalnatten, skriver såkaldt redechef i foreningen, Jacob Vullum Andersen, til TV2 Østjylland.

Læs også
Stor opbakning efter jøde-trusler
+Abonnement

Vil ikke tage ansvar for aktioner

Han vil dog ikke på vegne af modstandsbevægelsen tage ansvaret for aktionerne.

- Fra organisationens side har der ikke været givet ordre om iværksættelse af disse aktioner. Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke, lyder det fra Nordfront.

Ud over de østjyske tilfælde af hærværk, der også indbefatter grøn maling mod en bygning i Randers med en Davidsstjerne på facaden, et klistermærke med en gul jødestjerne på en bil ved en privat villa i Højbjerg og på en dør i Viby, har andre byer også oplevet aktioner målrettet jøder.

Især en af disse styrker mistanken mod Den Nordiske Modstandsbevægelse, for et af foreningens egne klistermærket var påført nær en malet Davidsstjerne på en mur i Brøndby på den københavnske vestegn.

- Med hensyn til Modstandsbevægelsens propaganda kan det være svært at sige, om dette er opsat af organisationens medlemmer eller støtter, da enhver, som henvender sig, kan købe propaganda til eget brug, lyder svaret fra Jacob Vullum Andersen til TV2 Østjylland.

Bred efterforskning

De mange tilfælde af hærværk og hadforbrydelser mod jøder på årsdagen for Krystalnatten over hele landet indgår i en bred efterforskning, oplyser Østjyllands Politi.

- Vi kigger rimelig bredt og har allerede taget en del efterforskningsskridt. Vi har flere spor at gå efter og arbejder med flere motiver, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør ved Østjyllands Politi, til TV2 Østjylland.

- Det er klart, at vi samarbejder med de øvrige politikredse, fordi episoderne i København, Silkeborg og andre steder i landet har flere fælles træk. Ligesom vi også kigger på tidligere, lignende sager, fortsætter han.

Med sidstnævnte menes blandt andet hærværk mod en ’regnbuebænk’ i Aarhus og opsætning af en ’voldtægtsdukke’ i Randers.

Under hærværket mod bænken blev brugt en grøn maling, der er meget lig den, som blev brugt mod de jødiske gravsten i weekenden. Noget, politiet bekræfter, er en del af efterforskningen.

- Vi ønsker dog ikke at indsnævre efterforskningen for meget på et så tidligt tidspunkt, og har ingen konkrete mistænkte. Vi har fået enkelte henvendelser, og de vidneudsagn arbejder vi med. Men de er ikke konkrete. Ingen har set noget på gerningsstedet, siger Michael Kjeldgaard.

Han understreger, at politiet meget gerne modtager henvendelser fra personer, der måtte vide noget, da politiet mangler spor. Det kan enten være henvendelser om de konkrete hændelser eller generel viden om, hvem der er gerningsmænd.