Tøjbranchen opfordrer til akut politisk handling

De to brancheorganisationer Wear og Dansk Mode & Textil håber på yderligere akut hjælp. - Vi står til at tabe 20 mia. i omsætning som følge af COVID-19, lyder det

29. marts 2020, 18.13

Arkivfoto.

KØBENHAVN Den danske mode-, sports- og tekstilbranche er under et voldsomt pres som følge af COVID-19-udbruddet. Virksomhederne i branchen er presset af lukkede butikker, annullerede ordrer, et forsvindende privatforbrug og en udpræget likviditetsmangel. Branchen adskiller sig markant fra andre brancher i det danske erhvervsliv, og derfor efterspørger de to brancheorganisationer Wear og Dansk Mode & Textil (DM&T) nu yderligere politiske initiativer, som kan hjælpe et presset erhverv.

- Vi sætter pris på, at de danske politikere har handlet hurtigt og igangsat hjælpepakker for at holde hånden under erhvervslivet. Problemet er bare, at de pakker på mange områder rammer skævt i forhold til mode-, sports- og tekstilbranchen, som opererer på en helt anden måde end andre erhverv. Der er ganske enkelt behov for yderligere handling, ellers er et af landets vigtigste eksporterhverv i overhængende fare,«siger Nikolai Klausen, direktør i Wear, en brancheorganisation under Dansk Erhverv.

Både han og DM&T’s adm. direktør Thomas Klausen roser forslaget om en mere fleksibel model for lønkompensation, som Venstre søndag foreslog. Men der er behov for yderligere initiativer, hvis nogle af Danmarks vigtigste eksportvarer fortsat skal bidrage positivt til den samlede danske økonomi.

Mode-, sports- og tekstilbranchen arbejder typisk med langsigtet produktudvikling 6-12 måneder frem i tiden. Varerne designes op til et år, før de produceres, og produktionen sættes i gang på basis af ordrer fra detail- og onlinebutikker; ordrer som placeres flere måneder inden levering. Indtil levering påhviler alle omkostninger og pengebindinger altså de danske sports-, tekstil- og modevirksomheder.

I den øjeblikkelige situation annullerer kunderne ordrer, da deres butikker er lukket og der er en overhængende fare for, at branchens virksomheder må realisere store tab. Det er særligt kritisk i denne branche, hvor varerne i udpræget grad er sæsonaktuelle.

- Vi forudser et scenarie, hvor branchen samlet mister 20 mia. i omsætning. Det her er dybt alvorligt, og det rammer virksomhederne på både eksportmarkeder og i Danmark. Der er akut behov for hjælpepakker, der er tilpasset den aktuelle situation. Ellers risikerer vi at miste tusindvis af arbejdspladser og at en af nyere tids største eksportsucceser reduceres markant. Det må ikke ske, siger Thomas Klausen, adm. direktør i DM&T.