Politikernes »gaver«: Du kære gamle julemand …

11. juli 2019, 11.57

ØKONOMI Det er sommer, og dermed tid til gode gaver fra borgmesterkontoret.

Sidste fredag i juni var det de ældste, der på avisens forside kunne læse, at borgmesteren var indstillet på, at ældreområdet skulle tilføres et engangsbeløb på 11 millioner kroner. Tirsdag i denne uge var det så de yngste i kommunen, der via borgmesterens udsagn stod til et engangsbeløb på næsten 20 gode millioner kroner.

Det var da dejligt.

Hele to store gaver til kommunens borgere, og så er det ikke engang jul!

Problemet er bare, at ingen af gaverne er nye. Begge blev både købt, betalt, pakket ind og givet til borgerne i oktober sidste år. Da budgettet blev vedtaget af et samlet byråd.

Den samme gave kan altså ikke gives mere end en gang, uden at det giver en lidt flad fornemmelse anden gang, gode borgmester.

Den første gave på de 11 millioner vil vi helt ubeskedent tage æren for i Enhedslisten, nu bliver givet til de ældste i Silkeborg Kommune.

De 11 millioner er nemlig netop de 11 millioner kroner, som var forudsætningen for, at Enhedslisten for første gang i vores byrådskarriere i Silkeborg tiltrådte et budget. De 11 millioner blev der givet håndslag på af det snævrest mulige flertal i byrådssalen, og de kunne anvendes til at lukke huller i 2019-budgettet på ældreområdet.

Det snævrest mulige flertal inkluderede ved den lejlighed i øvrigt ikke Venstre, og dermed heller ikke borgmesterpartiet.

Så faktisk er gaven, borgmesteren gav i avisen der sidst i juni til de ældre, en gave, som han slet ikke har været med til at betale til.

De små 20 millioner, som så kom frem til børnene med store overskrifter i denne uges tirsdagsavis, er også del af budgetaftalen. Og de penge, uanset at vi først nu kender det præcise beløb, var efter vores vurdering en klar betingelse for, at flere partier, herunder Enhedslisten, tiltrådte budgetaftalen.

Så igen, penge allerede givet i oktober, og denne gang endda af hele byrådet.

Så sikre har vi i Børne- og Ungeudvalget været på, at pengene kom, at vi ikke bare én, men to gange, har undladt at lave besparelser på børneområdet, fordi vi vidste, at de penge, som borgmesteren nu er den glade giver af her i agurketiden, ville komme.

Det er nu så hyggeligt med jul, men skal vi nu ikke nøjes med, at holde den den ene gang om året?