Store begivenheder skaber sammenhængskraft

Udgivet:22. august 2023, 10.36

Læsetid:2 minutter

»Når begivenheder, som større sport- og kulturevents gæster vores kommune, giver det ikke blot en oplevelse for os der bor her, det giver også kontant pay-back til vores lokale erhvervs- og handelsliv,« skriver Helle Gade og Johan Brødsgaard. I sidste uge var det blandt andet Postnord Danmark Rundt, der satte sit præg på Silkeborg Kommune. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Helle Gade og Johan Brødsgaard Henholdsvis borgmester og kulturudvalgsformand og 1. viceborgmester i Silkeborg Kommune

1 måned siden

EVENTS I Silkeborg Kommune har vi en »eventpulje«, som hvert år skal understøtte kulturbegivenheder og større events. Støtten går fra det lokale og meget borgernære til de større internationale begivenheder, såsom VM i Kano og Kajak, der skal afholdes i Silkeborg i 2027.

I sidste uge var det så cykelløbet, Postnord Danmark Rundt, der frekventerede de midtjyske landeveje - fra Kjellerup i nord til Bryrup i syd og med afslutning omkring Silkeborg by.

Tusindvis af mennesker bakkede op på hele ruten, og foreninger havde planlagt lokale arrangementer, der skulle skabe fællesskab og aktivitet i løbet af dagen.

Når begivenheder som større sports- og kulturevents gæster vores kommune, giver det ikke blot en oplevelse for os, der bor her, det giver også kontant pay-back til vores lokale erhvervs- og handelsliv.

Hotellerne bookes, restauranter og caféer får udenbys gæster, og butikkerne får nye kunder. Og mon ikke også, at der vil være tilbagevendende turister? Således har events en afsmittende effekt på den lokale økonomi, samtidig med at vi skaber oplevelser for os lokale.

Vi får noget at samles om. Vi oplever et fællesskab omkring det »fælles større«, der pludselig dukker op på den lokale sportsbane, på vores vej, i parken, på søen og så videre.

At samles om store begivenheder giver sammenhængskraft til et lokalområde. Både by og land deler hermed særlige oplevelser, som vi bagefter taler sammen om på arbejdspladserne, i skolegårdene og hjemme over spisebordet.

Man kan dog også godt ende i en diskussion om, hvorvidt det nu også er noget, vi som kommune skal bruge penge og tid på?

Men faktisk er kultur en kommunal opgave, som Folketinget har lagt ud til kommunerne, på linje med børnehaver, folkeskoler og ældrepleje. Så når diskussionen nogle gange går på, om vi ikke bare kan lade være med at støtte kultur og i stedet bruge pengene på andre kommunale opgaver, så går den altså ikke. For kultur har også en stor vigtighed i vores kommune.

Man kan altid diskutere prioriteringen mellem alle de opgaver, vi har i Silkeborg Kommune. Og det gør vi også - tit og ofte. I byrådet. I avisens læserbrevs-sektion og på de sociale medier. Det er som oftest i fordelingen af ressourcerne, at meningerne brydes - og her at kompromiserne skal findes.

Men store spændende begivenheder, der gratis tilbydes alle børn og voksne i vores kommune, det er måske nogle af de allervigtigste kulturmidler, vi bruger hvert år. For fællesskabet, sammenhængskraften, den lokale økonomi og den lokale stolthed.

Læs også
Forebyggelse gennem kultur Forebyggelse gennem kultur
Læs også
Forebyggelse gennem kultur

Indlæser debat