Psykiatrien skal styrkes for at stoppe uligheden

Udgivet:02. november 2021, 13.01

Læsetid:1 minut

Af Kristian Stride Byrådskandidat for socialdemokratiet i Silkeborg kommune

SYGDOM Psykisk sygdom kan ramme alle, og man opdager hurtigt, at der er stor ulighed i sundhed, særligt når vi taler psykiatri - Ud over at mennesker med en psykisk sygdom på landsplan oplever mindre og ringere behandling end somatisk syge, oplever de også en ringere adgang til behandling, hvilket er en af årsagerne til, at psykiatribrugere lever et markant kortere liv.

25% af vores samlede sygdomsbyrde skyldes psykisk sygdom, langt højere end kræft og hjertekarsygdomme, og det er ikke kun en stor samfundsudgift, det koster også for den enkelte, dennes omgivelser, uddannelse og arbejde, og især for deres pårørende.

I Silkeborg har vi Psykiatriens Hus, et foregangsbillede med resultater som; færre genindlæggelser, færre indlæggelser end i sammenlignelige kommuner, og et stærkt samarbejde mellem region og kommune, bl.a. omkring de 12 pladser i Akut Døgn og det fælles udekørende team. Men vi skal investere mere på området, for i takt med at et stigende antal mennesker diagnosticeres med en psykisk sygdom, tilføres området færre midler målt pr. patient.

WHO skønner, at psykiske lidelser vil være den største folkesygdom om bare 10 år, og selv om vi i Silkeborg har gang i meget af det rigtige, så skal der arbejdes ihærdigt på mange flere parametre; bedre hjælp og vejledning til de pårørende, sikring af et rummeligt arbejdsmarkedet, fokus på de helt unge debutanter, en stærk socialpsykiatri med plads til alternative projekter - som skovprojekter, biavl osv., rehabilitering i ambulante og borgernære omgivelser, peer to peer og inddragelse af pårørende.

En personlig stemme på mig den 16. november er en stemme på en styrket psykiatri i Silkeborg kommune.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Midtjyllands Avis

Seneste nyt

Se flere