Ægtepar fælles om forretning: Det er virkelig lækkert med en fælles passion

Helle Jacobsen driver forretningen Ting med sin mand Morten. Hun forklarer, hvordan de har fået det til at fungere, og så kommer hun med gode råd til, hvad man skal overveje, hvis man selv går med tanken

Udgivet:17. maj 2022, 17.00

Læsetid:6 minutter

Det er virkelig sjældent, ægteparret bag Ting ikke kan blive enige. Hun ved, hvad der er hendes område, og han kender sit.

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk
Martin Ballund
Fotograf| ballund@midtjyllandsavis.dk

Egentligt stod det ikke i måner og stjerner, at Helle Jacobsen skulle ende med at have fælles butik og en arbejdsuge på langt over 37 timer med sin mand.

De mødte hinanden for det, hun selv kalder for »100 år og en madpakke« siden på en arbejdsplads i Hammel. Og selvom der var amoriner i luften, var de ret hurtige til at finde ud af, at hverken temperament eller tilgangen til arbejdet var noget, der harmonerede hos det på daværende tidspunkt unge kærestepar.

Hun var det, hun kalder for »megaperfektionistisk«, og han var det, hun betegner som »mega hurtig«, og sommetider »passer det ikke helt sammen«, som hun siger.

- Dengang kunne vi bare mærke, at vi ikke skulle arbejde sammen. Det havde vi sådan en helt stille overenskomst for - samtidigt med vi var kærester, siger Helle Jacobsen, der i dag driver forretningen Ting i det centrale Silkeborg med sin »mega hurtige« mand, Morten Jacobsen.

Historien

For ja, sådan endte det jo. Fra den stiltiende accept om ikke at arbejde sammen til i dag at spendere hver evig eneste arbejdsdag sammen i deres fælles projekt og forretning.

Vejen hertil har været både lidt snørklet og præget af tilfældighed.

Det begyndte i 2007, hvor Helle Jacobsen sagde sit job op hos egnens helt store møbelproducent og sprang ud som selvstændig i en 80 kvadratmeter stor butik, som solgte interiør.

Morten Jacobsen hjalp til med tallene, som dybest set ikke interesserede den nye butiksindehavende hustru. Derudover var det alene hendes projekt - i hvert fald på papiret.

- Det har jo hele tiden været mand/kone. Når den ene starter noget, så er man nødt til at være enige om, at det her er en god idé, siger Helle Jacobsen.

Finanskrisen ramte, og Morten Jacobsen måtte gå ned i tid på sit arbejde. Det betød, at han på deltid blev implemeteret endnu mere i virksomheden, som han nu brugte timerne på at bygge en hjemmeside for.

Og så skete det. For 10 år siden - i 2012 - fik Ting muligheden for at rykke i nye, større lokaler. Det gav muligheden for også at rumme møbler. På den måde smeltede ægteparrets to områder - interiør og møbler - sammen under ét tag. Det samme gjorde ægteparrets arbejdsliv, og de gik begge fuldtid i den fælles forretning.

- Vi begyndte at møde ind og arbejde sammen hver dag, siger Helle Jacobsen.

Noget, der ikke som sådan var svært for hende, fordi hun allerede følte, at butikken var mere eller mindre en fælles ting.

- Når Morten kom hjem fra sit arbejde, og jeg kom hjem fra mit, så var det jo meget det, vi snakkede om - den lille butik. Børnene har sagt mange gange, om vi ikke kunne snakke om noget andet end arbejde. På den måde var det overhovedet ikke noget problem, fordi Morten var så stor en del af det. Han var ikke en del af den daglige drift, men af alt det andet, siger hun

Morten Jacobsen startede med at hjælpe til på sidelinjen, men da verden gik i finanskrise, og han måtte ned i tid på sit andet arbejde, gav det mening at hoppe med på fuld tid.

Gode til hver deres ting

Og hvordan gik det så, da de to - der som nyforelskede havde svært ved at arbejde sammen - skulle blive enige om at drive en fælles forretning?

Tja, det er ti år siden, at det skete, og forretningen og ægteskabet kører fortsat i bedste velgående.

For mange ville tanken om at arbejde sammen med sin ægtefælle måske virke skræmmende, men for hr. og fru Jacobsen har nogle helt bestemte ting gjort, at det er lykkedes - også selvom deres arbejdstilgang fortsat er meget forskellig.

Først om fremmest har det ifølge Helle Jacobsen handlet om at opdele ansvarsområder og holde sig til dem. Han piller eksempelvis ikke ved smykkerne, og hun holder sig fra det, der har med havemøblerne at gøre.

- Vi er gode til hver vores. Det med tal ligger kun hos ham, og det med, hvordan tingene skal se ud, ligger hos mig, siger Helle Jacobsen og tilføjer:

- Jeg tror, at det med, at vi har den helt skarpe, uudtalte idé om, hvem der står for hvad, er det, der gør, at det »funker«.

Giv hinanden et »frikvarter«

Noget andet handler om, at der skal findes balance, når privatlivet smelter sammen med arbejdet, som det gør, når man både deler ægteskab og forretning.

Her handler det ifølge Helle Jacobsen om, at der skal være plads til »fritkvarter« hver for sig.

- Vi sørger for at have hvert vores, når vi har fri. Jeg skal ikke spille golf sammen med Morten - det skal han gøre sammen med sine gutter. Og så skal jeg gøre noget andet sammen med mine gutterinder. Det har vi brug for, siger Helle Jacobsen og fortsætter:

- Når vi sætter os over aftensmaden, så snakker vi jo arbejde ud fra en fælles oplevelse, vi har haft i løbet af dagen. Derfor har man også brug for at kunne bringe noget andet ind i samtalen, i huset og i ægteskabet.

Men selvom man ifølge hende har brug for at have fritkvarter fra hinanden, når man driver forretning sammen som par, er netop det, at hverdagen er så fælles, det, der skaber de gode sider af fælles erhvervsdrift.

Først og fremmest undgår man en eventuel skæv-vridning, hvor den ene kommer senere hjem fra arbejde end den anden. Man kan jo selv bestemme.

- Vi aftaler bare at blive lidt længere, hvis vi nu vil have malet en væg eller et eller andet, og så kan vi gøre det, uden det tager noget fra nogen. Det er en kæmpe fordel, siger Helle Jacobsen, som derudover sætter enorm stor pris på, at hun kan dele passion med sin mand.

- Det er både en fordel og virkelig lækkert at have en fælles passion for det, man laver. Vi elsker butikken, og vi elsker vores arbejde, siger hun og uddyber:

- Det er blevet en del at dem, vi er, det, vi taler om, og det, vi synes, er fedt at lave. Ikke bare identitet udadtil, men også indadtil. Arbejde er jo med til at definere os, og det er det også meget i vores tilfælde - og kun på den positive måde.

Ting sælger alverdens former for interiør, møbler, nips, lamper, havemøbler, smykker og lignende. Helle Jacobsen har eksempelvis styr på smykkerne, mens Morten Jacobsen ved, hvad der er værd at vide om havemøbler.

Gode råd

Sidder man og overvejer, om selvstændig virksomhedsdrift sammen med sin ægtefælde kunne være noget, har Helle Jacobsen et par gode råd og erfaring, man kan have med in mente.

Først og fremmest lyder rådet, at man bare skal give den gas.

- Hvis man har lyst til det, så ville jeg som udgangspunkt aldrig tøve med at gå efter det, siger hun.

Læs også
Tværgade-butik er lækker og klar Tværgade-butik er lækker og klar
Læs også:
Tværgade-butik er lækker og klar

Udover et generelt råd om at få fat i et ordentligt revisor og en god bankmand, så har Helle Jacobsen også endnu et råd. Det handler om, at man skal kigge på, hvad »worst case scenario« ville være. Kan man miste sit hus, ægteskab eller noget helt tredje?

Når man har overvejet det, sætter man sig ned og tænker dybt over, om man er villig til at løbe denne risiko, og så aftaler man, hvad der skal ske ud fra forskellige scenarier.

I hr. og fru Jacobsens tilfælde var de enige om, hvad de ville satse, og hvad der på ingen måde måtte ryge på bekostning af forretningen, forklarer Helle Jacobsen:

- Det kan godt koste os det hus, vi bor i, men det må ikke koste os vores ægteskab. Det var vi klar over fra start af.

Indlæser debat