Tænketank: Rusland vil sende anholdte demonstranter til fronten

Ifølge amerikansk tænketank er anholdte russiske antikrigsdemonstranter blandt dem, som indkaldes til krigen.

Udgivet:24. september 2022, 06.37

Læsetid:2 minutter

Ifølge en Wall Street Journalist-journalist og tænketanken Institut for Krigsstudier er russiske myndigheder allerede begyndt at indkalde anholdte antikrigsdemonstranter til krigen i Ukraine.

/ Ritzau /

MOSKVA Der kan være ekstra dårligt nyt på vej til de demonstranter, som er blevet anholdt i Rusland for at demonstrere mod krigen i Ukraine.

Ifølge den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) er demonstranterne blandt dem, som vil blive indkaldt til krigen, i forbindelse med at præsident Vladimir Putin vil mobilisere op mod 300.000 soldater fra reservestyrkerne.

Da nyheden kom torsdag fra Putins egen talerstol, blev det gjort klart, at der kun ville blive mobiliseret fra Ruslands soldaterreserver. Og ingen uden militær erfaring ville blive indkaldt.

Det viser sig dog ifølge ISW ikke helt at holde stik. Tænketanken har observeret en række internationale medier og en række russiske oppositionsmedier, som har talt med demonstranter, som er blevet indkaldt.

- Russiske myndigheder indkalder på demonstrerende vis personale (som demonstranter), der vil træde ind i krigen i Ukraine med rædsom moral, skriver tænketanken i en afrapportering om krigen lørdag morgen.

Evan Gershkovic, som dækker Rusland for det amerikanske medie Wall Street Journal, skriver på Twitter, at demonstranterne modtager deres indkaldelser allerede på politistationen.

Ifølge Rusland selv vil det imidlertid ikke være i strid med nogen løfter eller lovgivning at indkalde demonstranterne.

Putins egen talsmand, Dmitrij Peskov, sagde kort efter, at det ikke ville være i strid med præsidentens ordre at sende indkaldelser til de anholdte demonstranter. Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Og er man først sendt i krig, er vejen tilbage ikke nem.

Rusland indførte i juli betydeligt hårdere straffe for afhoppere fra det russiske militær. Det kunne det russiske nyhedsbureau Tass dengang berette om.

Det russiske parlament, Dumaen, ændrede loven, så afhoppere fra militæret nu sidestilles med landsforrædere. Dømmes man efter den paragraf, kan man se frem til mellem 12 og 20 års fængsel og en bøde.

/ritzau/