Fredensgaard - et tårnhøjt helvede

26. februar 2020, 12.29

BYUDVIKLING Der findes jo nok større problemer her i verden, end at man måske kunne finde på at bygge endnu en »skyskraber« i Silkeborg.

Men i det Silkeborg, hvor arkitektur indtil nu ved nyt byggeri - næsten - har taget et nogenlunde hensyn til den arkitektur, der er her i forvejen, finder jeg at Fredensgaard projektet er så stor et problem for min bys velbefindende, at det er nødvendigt at modreagere.

Mit Silkeborg har som by undergået store forandringer igennem mit liv. Også arealmæssigt. Hvor jeg i min barndom i 1940’erne aldrig nogensinde havde forestillet mig at skulle opleve, at f.eks Balle Kirkeby skulle blive en del af Silkeborg, så er Balle Kirkeby det nu. Og det er Funder.

Og Virklund, hvor jeg er født, der boede ca. 300 personer omkring 1940. I dag bor her omkring - 4000!

Der er sket en befolkningseksplosion i Silkeborg. Som det også er sket i næsten alle store byer i Danmark.

Hvor kommer alle de mennesker fra? Ja, det skyldes en stor vandring fra land til by. Og det har der været konstant lige fra industrialiseringen holdt sig indtog i Danmark fra midten af 1800-tallet. Og den folkevandring fortsætter tilsyneladende for tiden med en fornyet styrke.

Og hvor skal alle de nye mennesker bo? Ja, det ser man jo bl.a. alle de steder i udkanten af Silkeborg, hvor helt nye boligområder breder sig med astronomisk fart.

Men er det også nødvendigt, at de boliger skal brede sig astronomisk i højden? Ødelæggende for den smukke byprofil Silkeborg på mange områder har. At man vil gøre Silkeborg til et nyt Manhattan New York, der jo er imponerende at skue. Men smuk vil jeg nu ikke kalde New York.

Apropos Manhattan. Jeg har en gang et sted læst, at det unge Silkeborg i 1840’erne - bymidtens gadestruktur - skulle være anlagt med inspiration fra New Yorks Manhattan. Men den inspiration behøver vi jo nødvendigvis ikke at forsætte med. Det vil være ødelæggende for byens smukke arkitektoniske profil at bygge Fredensgaard.

Det forslag med at der højst må bygges 9 etager - ja, men det er jo også meget højt. Og kan være ligeså ødelæggende, hvis ikke det er en arkitektur, der tager hensyn til byens øvrige profil.

Tænk jer godt om. Er først sådan et »tårnhøjt helvede« rejst, bliver det nok umuligt at få det revet ned igen.

Der må jo da vel også kunne findes arkitekter, der har blot en smule æstetisk kunstnerisk sans. Men de findes måske ikke.

Smuk. Nej, det er det her Fredensgaard altså ikke. På en skala fra 1-10. Vil jeg give den minus 10.

Drop det.