Hvordan rekrutterer og beholder vi personale i ældreplejen?

Udgivet:01. oktober 2021, 14.51

Læsetid:2 minutter

Af Grethe Villadsen Formand social- og sundhedsudvalget i Favrskov Kommune (S)

ANSATTE Hvordan rekrutterer og beholder vi personale i ældreplejen? Det spørgsmål stilles ofte. Og nu har jeg set, at kommunens ældreråd også stiller spørgsmålet.

Foreløbig har vi ikke haft se store problemer med rekruttering i Favrskov, men det er et meget relevant spørgsmål, for vi skal kigge ind i fremtiden.

Jeg tror arbejdsmiljø, herunder en bemanding, der gør, at den enkelte medarbejder kan gå hjem med en følelse af, at have haft tid til at gøre sit arbejde ordentligt, det er vigtigt.

Da byrådet i 2019, tilførte ekstra midler til bedre bemanding i ældreplejen, svarende til 26 fuldtidsstillinger, var der både nyansættelser, men ligeså vigtigt, det som jeg slog meget på tromme for dengang, lad det være et valg for de deltidsansatte, at de også kan byde ind og få lidt flere timer, hvis de selv ønsker det.

Der var deltidsmedarbejdere, der benyttede sig af muligheden.

Det næste er, de mennesker, der arbejder inden for ældreplejen, det er dygtige engagerede mennesker med en faglig stolthed, det skal understøttes. Vi skal synliggøre, hvad faget indebærer og hvilke muligheder, der er, hvis vi stadig skal kunne rekruttere nye medarbejdere.

De unge mennesker, det er et godt sted at starte.

Et af de tiltag vi har lavet, det er ansættelse af ungarbejdere til lettere opgaver.

Det kan f.eks. være gåture, det kan være omkring måltidssituationer, hvor der skal hjælp til.

De unge fritidsjobbere kan naturligvis ikke deltage i plejen, de er ikke uddannede indenfor faget. Men jeg håber, at udover, de udfylder en vigtig funktion, så kunne det måske anspore til, at flere fik øjnene op for, hvad ældreplejen er, og hvilke forskellige jobs der er.

Det kan måske tiltrække flere til sundheds uddannelserne.

Det næste er, vi har 10 klasses centre, og vi har et gymnasium i Favrskov, her kunne det være fint at få nogle aftaler om praktikpladser.

Altså synliggøre og tale nogle meget vigtige jobs op.