Leder: Renseanlægget skal ud af byen

19. januar 2021, 12.38

Foto: Martin Ballund

SILKEBORG Silkeborg vokser.

Indbyggerne strømmer til den attraktive by i hjertet af Jylland, der er omgivet af sø og skov.

Men pladsen er trang.

Derfor bygges her højere.

For det er et politisk ønske, at her skal være plads til flere af de mennesker, der ønsker at bo i byen, og som understøtter blandt andet kulturen, forretningslivet og spisestederne. Hver en kvadratmeter af byen er dyrebar, og det kræver grundig politisk omtanke at finde ud af, hvad de efterhånden meget sparsomme, ledige kvadratmeter skal bruges til.

På et af de mest attraktive steder i Silkeborg ligger Søholt Renseanlæg. Lige ved Silkeborg Langsø. Placeringen gav sikkert mening i 1976, da renseanlægget blev bygget. Da så Silkeborg helt anderledes ud og var ikke var så udfordret på plads som i dag. Det var også i de tider, hvor det gav mening at placere byens rådhus på en af de skønneste pletter i byen.

Men virkeligheden er en anden i dag, og selvfølgelig skal man ikke pumpe 400 millioner kroner i en renovering af et renseanlæg på så skøn en plet i Silkeborg. Der skal findes en anden placering, og det bør ikke være en uoverstigelig udfordring at finde et egnet sted.

Den bare mark på Allinggårdsvej ser umiddelbart ud til at være et fint alternativ, selv om vi forstår naboernes bekymring.

Men man kommer ikke udenom, at et renseanlæg skal ligge tæt på enten en sø eller Gudenåen. Og renseanlægget i Hillerød er et godt eksempel på, hvordan et moderne renseanlæg kan integreres i naturen.

En renovering giver ikke mening. Flyt renseanlægget. Det vil være godt for Silkeborg.

Brian Holst i dagens leder

Og hvad skal den store, attraktive grund på Søholt så bruges til? Umiddelbart lyder det sympatisk, at Silkeborg Kommune lufter ideen om en park. Men man skal næppe sætte næsen op efter en park. Det ender givetvis med boliger på grunden, hvilket også giver mening, når man ser på luftfotos af området. Den store grund er en nærliggende videreudvikling af Silkeborg og boligområderne på Søholt.

Derfor står Silkeborg Forsyning også med en attraktiv vare, hvis grunden skal sælges. Dermed burde det kunne lade sig gøre at få økonomi i projektet med et nyt renseanlæg, der ventes at koste til cirka 535 millioner kroner.

En renovering giver ikke mening.

Flyt renseanlægget.

Det vil være godt for Silkeborg.