Grundfos vil mindske madspild

Madspildet fra kantinerne skal halveres. Sådan lyder målet fra Grundfos

Udgivet:20. september 2014, 13.03

Læsetid:2 minutter

De 12 kantiner på Grundfos bespiser hver dag godt 3000 mennesker. Målet er, at madspildet fra kantinerne skal halveres.

Bjerringbro Grundfos i Bjerringbro er en af Danmarks største produktionsvirksomheder, som med sine 12 kantiner, der hver dag bespiser 3.000 mennesker, har mulighed for at gøre en væsentlig forskel, når det kommer til reduktion af madspild.

Pumpevirksomheden anser det nemlig lige så vigtigt at være fokuseret på optimal udnyttelse af ressourcerne i kantinerne, som i alle andre dele af Grundfos - og kantinernes madspild skal derfor halveres.

Jakob Olesen, som er kantineleder for de 60 medarbejdere i kantinerne på Grundfos, har igennem de seneste år sat fokus på reduktion af madspild.

- Igennem øget fokus har vi fået et bedre overblik over, hvor man kan minimere madspildet. Det er blevet prioriteret højt, at man ikke overproducerer, hvilket bygger på erfaring og vidensdeling imellem medarbejderne. På den måde har vi reduceret madspildet betragteligt. Målet er at halvere madspildet over de kommende år, fortæller Jakob Olesen og fortsætter:

- Vi forsøger desuden at udnytte sæsonens grøntsager, og vi opfordrer gæsterne til ikke at tage mere på tallerkenerne, end de kan spise. Dette hjælpes også på vej af mindre tallerkener i buffeten, som ellers kan være en af de steder, hvor madspild opstår, forklarer han.

Sorteringen

Et af de vigtigste tiltag i Grundfos' kantiner har været forbedret sortering af affald. Det har medført, at virksomheden nu har mulighed for at sende det madaffald, som uundgåeligt opstår, af sted til en optimal udnyttelse af ressourcerne gennem genanvendelse, frem for den traditionelle forbrænding, hvor værdifulde ressourcer går til spilde. Denne udvikling er blandt andet grundlagt igennem workshops, hvor personalet er blevet uddannet i at sortere på den rigtige måde.

- Reduktion af madspild er en løbende læringsproces, derfor er det vigtigt, at man hele tiden udveksler viden mellem medarbejderne for på den måde at drage størst mulig fordel af de erfaringer, man gør, fortæller Jakob Olesen.

Grundfos' kantiner er også blevet medlem af REFOOD-mærket og har tilmeldt sig seks madspildsforbyggende initiativer. Desuden komposteres eller sendes madaffaldet til genanvendelse. shh