Både personale og patienter er ramt: Stort smitteudbrud med corona på sygehuset i Silkeborg

Et stort antal blandt personalet samt adskillige patienter på Diagnostisk Center er konstateret smittet med corona. - Det er alvorligt og det giver udfordringer, siger hospitalsdirektøren i Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen

29. december 2020, 21.34

SILKEBORG Et massivt smitteudbrud med coronavirus har ramt sygehuset i Silkeborg.

Det betyder, at både patienter og personalet er ramt af smitte.

Det bekræfter hospitalsdirektøren i Hospitalsenhed Midt, Thomas Balle Kristensen.

- Det er korrekt, at der er en del medarbejdere og patienter, der er blevet konstateret smittet med coronavirus. Vi har en politik om, at vi ikke siger præcist hvor mange. Desuden har vi ikke et endeligt overblik endnu, fordi der er flere både patienter og medarbejdere, der venter på at få svar på coronatests, siger Thomas Balle Kristensen.

Han blev orienteret om smitteudbruddet mandag eftermiddag, og han er endnu ikke sikker på, hvordan smitten er opstået.

- Men vi har en mistanke om, at smitten kan være opstået via en patient, som ved indlæggelsen blev konstateret negativ for coronavirus, men som i løbet af sit ophold er blevet konstateret positiv. Dermed har vi ikke været opmærksomme på, at vedkommende var bærer af virus, siger Thomas Balle Kristensen.

Midtjyllands Avis erfarer, at stort set alle patienter på afdelingen M1 - omkring 15 patienter - er smittet. Derudover er omkring ti ansatte smittet. Der kan dog være tale om flere, ligesom flere smittede kan komme til efterhånden som testresultaterne viser sig.

- Det er selvfølgelig meget alvorligt, at en del patienter er smittet. Og det er ulykkeligt, hvis det er sket i forbindelse hospitalsopholdet. Det kan vi ikke udelukke. Det er naturligvis alvorligt når mennesker, der er indlagt på et sygehus, bliver smittet. Det er jo en sårbar gruppe. Dette giver os også nogle personalemæssige udfordringer. Særligt med vagtplanerne, fordi nogle medarbejdere er hjemme på grund af smitte, mens andre er i karantæne, fordi de afventer test-resultaterne. Derfor har vi gjort det, at akutte patienter til diagnostisk center henvises til Viborg. Derudover har vi overflyttet nogle Covid-patienter, som har været indlagt i Silkeborg, fortællet Thomas Balle Kristensen.

De akutte patienter til Diagnostisk Center er patienter, som i forvejen er visiterede og eksempelvis har hjerteproblemer, problemer med lungerne eller har en infektion.

- Det er klart, at i en situation, hvor der i forvejen er pres på sygehusvæsenet på grund af det stigende antal indlæggelser med coronavirus, giver dette udfordringer. Vi forsøger at løse udfordringerne ved at flytte opgaver fra sygehuset i Silkeborg. Og når vi stopper med at tage akutte patienter ind, vil indlæggelsestallet forholdsvist hurtigt falde. Dermed vil noget af presset på personalet aftage. For det er klart, at dette betyder, at det personale, der er til rådighed, er nødt til at tage flere og længere vagter. Men som patient kan man være tryg ved den behandling, man får, understreger Thomas Balle Kristensen.

Hvad det får af konsekvenser på længere sigt, hvis endnu flere blandt personalet bliver testet positive, kan han endnu ikke sige.

- Jeg er formentlig klogere på situationen i løbet af onsdagen, hvor vi også har fået svar på flere tests. Og det er også klart, at vi skal have set på, om der er noget i arbejdsgangene, vi skal have forbedret på baggrund af dette, konstaterer Thomas Balle Kristensen.

Han oplyser desuden, at det ikke umiddelbart er muligt at overføre personale fra den anden store afdeling i Silkeborg - Center for Planlagt Kirurgi. Det er blandt andet ikke muligt på grund af overenskomstmæssige forhold.

Midtjyllands Avis følger sagen i løbet af onsdagen.