Stemmer du for eller imod motorvejen?

Udgivet:10. november 2021, 13.09

Læsetid:1 minut

Af Aksel Rosager Jensen Spidskandidat for Enhedslisten til byrådsvalget i Viborg

2 år siden

MEGAPROJEKT Professor Bent Flyvbjerg er internationalt kendt for at vise, hvordan borgerinddragelse, faglig rådgivning og overskridelser af budgettet får mindre og mindre betydning, des større et projekt er.

Store megaprojekter trækker en hale efter sig af budgetoverskridelser, overskredne deadlines, vedvarende borgerprotester og store miljøproblemer. Alligevel flokkes visse politikere om dem. Som om deres eftermæle afgøres af, om de har bygget noget stort.

I Viborg er megaprojektet Hærvejsmotorvejen fra Løvel til Klode Mølle. Motorvejen skal give lastbiler bedre passage. Koste hvad det vil. Hvis den tanke absolut skal overskygge de mere påtrængende problemer for cyklister og rejsende med offentlig trafik, hvorfor vil Venstre og Konservative så end ikke undersøge mulighederne i »Grønne veje til Viborgs« forslag om en 0+ løsning, hvor man opgraderer eksisterende veje?

0+ løsningen ser ud til at løse problemet for lastbilerne og endda uden at true samfund på landet med støjforurening. Det giver en mindre klimaregning, og fredet natur bliver ikke ødelagt.

Men det er ikke en motorvej. Det er ikke et monument for underskrivernes storhed. Og måske er det derfor, at Venstre og Konservative lader som om, løbet er kørt. Foregiver, at det er for sent at undersøge 0+ løsningen. De har på fornemmelsen, at en hærværksmotorvej er den dårligste løsning. Kommunalvalget den 16. bliver også en afstemning for eller imod Hærværksmotorvejen.

Hvad stemmer du?