Leder: Klap hesten inden politiet tilkaldes

8. juni 2021, 13.13

Foto: Martin Ballund

Godt 100 anmeldelser til politiet om høj musik i det fri denne weekend. Heraf omkring 20 på Silkeborg-egnen.

Det er dælme mange polititimer, der bruges på, at politiet skal agere festdæmper og bede primært unge om at dæmpe sig. Mange må have ligget i sengene rødglødende af raseri med puder over hovederne, for til sidst at fare til telefonen og ringe 114.

Men inden det når så vidt, er der måske behov for at sætte det i perspektiv.

Selvfølgelig er der en grænse. Og med de nye musikmaskiner er der mulighed for at spolere både nattesøvn og hygge. Så hensynet går begge veje. Men før vi graver en generationskløft, er det måske også værd at bemærke, at politiet i Silkeborg-området kun ét sted måtte vende tilbage og lukke en fest, fordi festdeltagerne ikke havde imødekommet politiets formaninger

Brian Holst i dagens leder

I et år har de unge stort set været afskåret fra festivitas. Når muligheden igen opstår på et par varme sommerdage, så er det ikke underligt, at festerne eksploderer. Som en flok kåde køer, der kommer på græs efter en lang og trist vinter i stalden, tromler de unge ud med alkohol og soundbokse. Med penge på lommen efter lønningsdag. Det er »den perfekte storm«. Og når de ikke har mulighed for at give den gas i nattelivet, som stadig er lukket på grund af corona, er det forståeligt, at der skal bankes en fest op - ét eller andet sted.

Det kan sagtens være, at volumenknappen har fået et nøk for meget nogle steder. Og selvfølgelig skal der vises hensyn. Men som vicepolitiinspektøren i dagens avis påpeger, har patruljerne også være ude til fester, hvor musikken var under tålegrænsen, da betjentene mødte frem. Men sådan er vi jo så forskellige med hensyn til følsomhed overfor støj.

Politiet løser i 98 procent af tilfælde sagerne via samtale, fordi de unge efterkommer politiets an- visninger om at dæmpe sig. Og måske det burde være første skridt - dialog - inden man farer til telefo- nen og tilkalder ordensmagten. Den har jo ikke uanede resurser, og der må være vigtigere opgaver at tage sig af.

Det er helt fint, at de unge har mulighed for at feste ved søbadene, når nattelivet er lukket - så længe det ikke kammer over og ender med eksempelvis hærværk. Derfor er der heller ikke behov for flere skilte med formaninger om, at der ikke må spilles musik på de grønne områder.

Selvfølgelig er der en grænse. Og med de nye musikmaskiner er der mulighed for at spolere både nattesøvn og hygge. Så hensynet går begge veje.

Men før vi graver en generationskløft, er det måske også værd at bemærke, at politiet i Silkeborg-området kun ét sted måtte vende tilbage og lukke en fest, fordi festdeltagerne ikke havde imødekommet politiets formaninger.

Det var i et boligkvarter i Alderslyst, hvor en 40-årig kvinde stod for festen ...

Indlæser debat...