Mangel på borgerinddragelse i Silkeborg - i Gentofte kan de

28. januar 2020, 12.57

INDDRAGELSE Gentofte har 75.000 indbyggere, altså sammenlignelig med Silkeborg.

Der er dog forskelle. Mens Silkeborg har planer om at lokke flere indbyggere til med nye byggerier og huse så høje, at de kan ses helt fra Gentofte, så har Gentofte travlt med at inddrage kommunens borgere i kommunens drift og udvikling gennem nedsættelse af § 17 stk. 4 udvalg, der er udvalg, hvor politikere og borgere kan sætte sig sammen og i fællesskab udvikle kommunen. I Gentofte har det ført til nedsættelse af 34 forskellige udvalg, der beskæftiger sig med alle kroge af Gentoftes fællesliv.

Som man siger, så sker alle disse ting som en konsekvens af de særlige opgaveudvalg, som Gentofte har sat i verden, hvor helt almindelige borgere sammen med politikerne finder på nye og kreative løsninger på nogle af samfundets største udfordringer.

Den politiske motor sidder ikke længere i de gamle faste udvalg, hvor syv politikere sidder rundt om et bord i fire år og vedtager et hav af sager, som embedsmændene har lagt foran dem. »Vi skal huske på, at før i tiden blev indstillingerne fra forvaltningen fulgt i 98 procent af sagerne. Nu begynder vi helt fra scratch. Både borgere og politikere er med helt fra begyndelsen til at lave politik. Det sikrer langt større engagement og ejerskab til beslutningerne«, siger Hans Toft.

Så langt er man ikke kommet i Silkeborg.

Her er der tale om status quo. Her sidder politikerne stadig om et bord og vedtager, hvad embedsmændene serverer for dem. Ved bordet inviteres af og til byens entreprenører og pengemænd. Det er dem, der kan få tingene til at ske. Problemet her i byen er, at det nærmest fremstår, som politikerne sidder med hatten i hånden og ukritisk klapper i hænderne, når der er nogen, der vil give det, de kalder et løft af byen.

Sagen om Fredensgård viser, at borgerne langt fra er tilfredse med det, så måske skal borgmesteren og udvalgsformændene tage på tur til Gentofte for at blive inspireret. Man de kan selvfølgelig også bare invitere kommunens borgerne indenfor og så se, hvad der sker.