Er der noget farligt indeni?

7. oktober 2021, 12.18

SIKKERHED Vi har grund til at være taknemmelige. Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har klare regler for, hvordan producenter af f.eks. fødevarer og hygiejneprodukter skal mærke deres varer, inden de bliver sendt ud til befolkningen. Faktisk er der ikke en eneste producerende branche, der kan undlade at informere os forbrugere om indholdet i deres produkter.

Den bevidste forbruger er fortrolig med at vende pakken med økologisk plantefars og læse indholdsfortegnelsen på bagsiden. Fødevarer bliver omhyggeligt kontrolleret for GMO, gluten eller laktose, æg eller nødder, farve- og tilsætningsstoffer. De fleste har deres personlige præferencer og er sikre i at navigere i kemiske betegnelser og E-numre. Det er jo familiens sundhed, der står på spil.

Babylotion og hudcreme bliver kigget efter for parabener og uønskede tilsætninger, så lille Emil ikke risikerer at få udslæt og allergier. Forsigtighedsprincippet er fremherskende.

Brugsanvisninger og funktionsbeskrivelser er et lovkrav, så vi som forbrugere ikke kommer til skade. F.eks. er barnevogne underlagt regler, så lille Emil ikke kommer til skade under sin middagslur. Når han er blevet større, har forældrene sikret sig, at barnesædet i bilen opfylder alle krav for anvendelse, sikkerhed og komfort.

Husker du også at læse indlægssedlen, når du har købt håndkøbsmedicin på apoteket? Hvad er der i en hovedpinepille, og hvilke bivirkninger kan der opstå? Selvom du ikke er helt sikker på svaret, kan det nok ikke skade med en enkelt pille, for det er heldigvis et godkendt og velafprøvet lægemiddel.

Gælder tilliden også for receptpligtig medicin, ved du præcis, hvad der er i, og hvordan det virker? Under alle omstændigheder, kan du som patient principielt til enhver tid stoppe med at benytte et præparat, hvis det giver mange bivirkninger eller ikke virker efter hensigten. Ændringer i receptpligtig medicin sker helt naturligt hos din egen læge, som kender din sygdomshistorie og dine personlige behov.

75% af den danske befolkning har taget imod tilbuddet om indsprøjtning af en eksperimentel substans, som ikke kan fjernes igen. Mon Emils far, farmor og oldemor har undersøgt, hvad de har fået sprøjtet ind i deres krop? Mon Emils mor med sikkerhed ved, om lillesøster inde i mors mave er upåvirket af indsprøjtningen? Hvad nu, hvis …?

Hvor blev den bevidste forbruger pludselig af? Bliver der truffet et bevidst, velovervejet og personligt valg ud fra et velinformeret og objektivt grundlag? Eller står du i køen ved centeret, fordi det lige passede ind i kalenderen? Når først nålen glider ind i overarmen, er det »point of no return«.