Byudvikling. En del af noget større

Udgivet:17. april 2023, 11.36

Læsetid:2 minutter

Af Luis da Silva Martins Medlem af byrådet i Silkeborg (R)

5 måneder siden

BYUDVIKLING Urban trees. Tjek det.

Ofte kan begreber og definitioner hjælpe os til forståelse og dermed efterfølgende eksekvering. Bytræer er et kritisk aktiv for byer og liv. Træer skaber mere biodiversitet, reducerer energiforbruget, fjerner luftforurenende stoffer, filtrerer regnvand og køler varme bygader ved at give skygge og frigive vanddamp.

Og meget mere.

Vi snakker mentale og fysiske fordele for os, der bor her og dem der går der. På den store klinge snakker vi kognitiv udvikling, højere niveauer af lykke og læringsresultater. Alt sammen relateret til øget kontakt til naturen, mindre luftforurening og styrket social sammenhængskraft.

Grønne byrum og fællesskaber kan og skal være en større del af Silkeborg.

Sidstnævnte bringer mig videre til noget andet essentielt og absolut fundamentalt, hvis og når vi skal udvikle vores by - fordi det skal vi.

Low traffic neighbourhoods (LTN). Tjek det.

Ofte kan begreber og definitioner hjælpe os til forståelse og dermed efterfølgende eksekvering. Gentagelser ligeså.

Jeg er med på at vi ikke kan gøre alt på en gang. Men vi kan starte med mindre tiltag, vise vejen og finde forståelse for hvorfor og hvad trafikhierarki, grønne byrum og mere liv i gaderne kan bidrage med. Både for det ene og det andet.

Tag eksempelvis noget genbrugstræ, få en social økonomisk virksomhed til at bygge flytbare plantekasser og heller i forskellige former og størrelser, med mulighed for ophold, indbyggede bænke og den slags. Flyt dem rundt, se hvad der virker.

Det behøver ikke være kompliceret eller koste spidsen af en ny ringvejsbro, men det kan hjælpe os til at se og mærke hvad det her med Urban trees, roligere trafikale forhold og flere mennesker i gaden kan. Også for handelslivet.

Og så kan vi jo skridt for skridt plante og gøre mere derfra, når vi ved hvor og hvad der virker.

En opfordring: Vær nysgerrig, læs om det, sæt dig ind i det - og gør dig selv den tjeneste at fundere en smule over hvad det her ville kunne i Silkeborg.

Og tænk så sideløbende Skoletorvet med mere udeservering, liv og kultur. Hele vejen rundt. Kig op og kig rundt; En spændende piazza i en levende by. Og tænk Søvej, Søtorvet, nye byrum, Hostrupsgade, Skolegade - flere gader. Mere grønne, mere liv og mere Silkeborg.

Vi skal udvikle, vi skal flytte os mentalt og sikkert også udfordres, men vi skal gøre det rigtigt. Det kræver både prioritering og mod - LTN og Urban trees.