Hvorfor er den gode samtale så vigtig?

22. oktober 2019, 12.37

FORSTÅELSE Hvad er den gode samtale, og hvorfor er den så vigtig?

Der er ofte fokus på samtale og den »gode« samtale på min højskole, Silkeborg Højskole. Det er vigtigt at kunne kommunikere, specielt når sociale medier kan gøre os asociale. Den moderne tids overdrevne forbrug af sociale medier er ikke et problem på højskolen. Folk er generelt nærværende, når der er fællesaktiviteter. Telefonen kommer for det meste kun frem, hvis billeder skal tages som gode minder.

I sidste uge udfordrede vores undervisere os i stilletid. I 3 timer, som gik over aftensmaden og ind i aftentimerne, skulle vi være stille i hinandens selskab. Lettere angstprovokerende for en del af os, da det hurtigt kan virke som akavet stilhed, og de fleste af os er kommet på højskole for at snakke og lære nye mennesker at kende.

Den »gode« samtale er, at tale med andre, hvor alle parter tager del, lytter og selv får taletid. Samtidig skal der være en tryg og behagelig atmosfære omkring samtalen. Det var derfor en stor udfordring at have en non-verbal samtale med hinanden - hvis man overhovedet kan kalde det en samtale. I samtalen ligger jo »tale«-delen.

Stilletiden blev en ny måde at kommunikere på: Vi brugte kropssprog til at fortælle om dagens forløb og til at vise, at vi ville hinanden. Under aftensmaden grinte de fleste af os akavet, fordi vi i realiteten ikke vidste, hvordan vi havde det med stilheden i en situation, hvor der altid er meget snak og larm.

Vi kunne pludselig høre alt den »naturlige« støj fra spisesalen som smasken, bestikkets klirren og snøftende næser. Det startede som en uoverskuelig opgave, men det endte med, at mange af eleverne så film sammen i foredragssalen. Her var det tydeligt, at mobilerne og de sociale medier poppede op i stilheden. Flere begyndte at kommunikere på vores Facebook-gruppe. Vi har altså et behov for at føre en samtale med hinanden selv uden en stemme.

I hele uge 42 er jeg og de andre 129 elever fra Silkeborg Højskole, Kunstcentret Silkeborg Bad og otte professionelle billedkunstnere blevet udfordret i at skabe kunst via samtalen. Projektet hedder Sculpture Experiment Silkeborg og har resulteret i 7 kunstværker om samtalen.

Stilletiden var en del af dette projekt og satte på en anden måde end kunsten fokus på, hvad samtalen og manglen på samme gør ved os.

Både stilheden og kunsten har fået mig til at tænke over, hvor vigtig en god samtale er for mig. Den »gode« samtale kan resultere i en ny relation, en bedre forståelse for hinanden og sig selv og accept af forskellighed. Den kan også skabe kunst. Måske kan vi heraf lære, at den gode samtale er essentiel i vores hverdag, og når vi skaber vores samfund. Et af de største globale problemer for tiden er måske netop denne manglende gode samtale.

For mig har jeg igennem projektet indset vigtigheden af den gode samtale. Det er gået op for mig, hvor vigtigt det er at turde gå ind i en samtale med åbne arme og åbent sind, for måske er det grundstenen for noget bedre.