Sjældent jubilæum: 50 år med tænder

Der er ikke mange i dag, der kan prale af at være ansat det samme sted i fem årtier. Lørdag 15. april fejrer tandklinikassistent Inge Mundus-Pedersen fra Galten sit 50-års jubilæum i Tandplejen Aarhus

14. februar 2020, 11.46

Inge Mundus-Pedersen fra Galten kan lørdag fejre sit 50-års jubilæum i Tandplejen Aarhus. Privatfoto

JUBILÆUM: Det ord, der bedst beskriver den udvikling, Inge Mundus-Pedersen har oplevet i sine fem årtier i Aarhus Kommunes Tandpleje, er forebyggelse.

- Da jeg startede i 1970, var der rigtig meget fokus på at behandle huller og dårlig tandsundhed, når skaden var sket. I dag er det forebyggelse, forebyggelse, forebyggelse. Det er vejen frem, fortæller Inge, der synes, at tandpleje er et fantastisk tilbud, vi har til børnene her i Danmark:

- Det må vi ikke må tage for givet, siger hun.

Det blev det med tænder

Hendes egen vej ind i Tandplejen begyndte, da hun i slutningen af 1960’erne kom i huset hos en familie, hvor moderen arbejdede som tandklinikassistent.

- Hun mente, at det også måtte være noget for mig, så jeg kom til en jobsamtale og startede kort efter på tandklinikken i Graven i Aarhus midtby. Så det blev altså det med tænder, siger Inge, der ikke et øjeblik fortryder valget, når hun ser tilbage på de mange udfordringer og spændende oplevelser, de seneste 50 år har givet hende.

Børn, ældre og hjemløse

De første mange år arbejdede hun med børnenes tandsundhed på skoleklinikkerne, indtil hun i midten af firserne skiftede til Omsorgstandplejen, som er Tandplejen Aarhus’ tilbud til ældre og mennesker med et handicap.

- Det, jeg husker bedst, når jeg tænker tilbage, er, at jeg har haft nogle ledere, som har været lyttende. Jeg har haft brug for at komme ud og opleve en masse og prøve nogle grænser af, og det har jeg fået lov til, siger Inge.

I dag arbejder Inge på et projekt i Voksentandplejen, hvor hun underviser sosu-assistenter og plejehjemspersonale i at hjælpe ældre mennesker med den daglige tandsundhed.

- Jeg har det som en fisk i vandet. Jeg kommer ud hver dag og møder en masse mennesker. Og så er det blevet et hjertebarn for mig at gøre opmærksom på, at munden er en vigtig del af kroppen, og at mangelfuld mundhygiejne i de ældres tilfælde kan føre til alvorlig sygdom som for eksempel lungebetændelse og hjerte-kar-sygdomme.

Undervisningsprojektet er et samarbejde mellem to af magistraterne i Aarhus Kommune, Børn og Unge og Sundhed og Omsorg. Når det udløber ved årsskiftet 2021/2022, regner Inge med at gå på pension.

- Så har Tandplejen vist også fået nok af mig, griner hun.