Lad os diskutere kultur fremfor personer

Udgivet:11. august 2022, 10.28

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Karsten Petersen Formand for Silkeborg Kulturråd

KULTURSTØTTE Hvor er det godt at Silkeborgs kulturpolitik og Silkeborgs kulturliv kommer til debat, og hvor er det trist at det væsentlige i debatten forsvinder i personangreb og spørgsmål om billettilskud til arrangementer - entre eller ej.

Johan Brødsgaard betvivler Brian Holsts indsigt og dømmekraft, og Aksel Evin Olsen giver Johan Brødsgaard tilbage af samme skuffe, hvorefter kommentarerne rettes mod Aksel Evins holdninger til kulturlivet og hans aversion mod det, han fortolker som Johan Brødsgaards personlighed.

Det er alt sammen patetisk og trist og fjerner fokus fra den debat om kulturen i Silkeborg Kommune, som gerne må få meget mere plads end den har haft længe.

Jeg finder, at diskussionen om beløbsstørrelsen af tilskud i forhold til afvikling af kulturarrangementer ikke er det væsentlige. Om der ydes tilskud på 0 eller 1000 kr pr. tilskuer må afhænge af den betydning og kvalitet, som værkerne og arrangementerne måtte have.

Og ja, når det gælder kunst og kultur, vil der være forskelle på, hvordan den enkelte tager imod oplevelsen. Det var noget den gamle rebel Jorn var bevidst om. Uden at kunne citere, husker jeg ham fra en tv-optagelse sige noget i retning af: »Om publikum vil synes om mine værker ved jeg ikke, men det handler vel også om, hvorvidt man har sans for den slags.«

Min egen oplevelse af kulturarrangementer er, at nogen af dem bliver glemt så snart de er overstået og andre skaber varige erindringer - og i nogle tilfælde ændrer de mit syn på verden.

Værdien af en kulturbegivenhed kan derfor ikke måles i tilskud pr. tilskuer eller antallet af tilskuere for den skyld, men i stedet i den betydning det måtte skabe for mennesker og samfund.

At vurdere noget sådan er selvfølgelig et sats, men også det der kan begrunde, at man i mange sammenhænge udnævner kunstkyndige personer til at afgøre offentlige tilskud til kunst.

Aksel Evin Olsen rammer noget væsentligt, når han gør opmærksom på, at den særlige kulturarv Silkeborgs kunstnere og kulturinstitutioner har efterladt os er noget vi skal værne om. Det gælder også den kunst og kultur, der den dag i dag vokser frem i vores kommune og som efterlades til kommende generationer.

Det handler ikke om at vi skal »være os selv nok« og undlade at samarbejde med kunstnere og kulturinstitutioner, hvad enten de kommer fra Herning eller Bogota. Det er faktisk en fornøjelse at opleve hvordan kunstnere fra det ganske land og resten af verden finder vej til Silkeborg og går ind i projekter, der gør noget ved vores kulturelle identitet.

For min skyld må kommunens borgere gerne opleve Zulu Sommerbio og Stella Polaris her hvor vi bor og hører til, men når midlerne nu engang skal prioriteres, må det være vigtigt at man ikke underprioriterer og tilsidesætter det, som vi skaber i vores kommune.

Indlæser debat