Nej til dækningsafgift i Skanderborg

20. februar 2020, 12.40

Foto: Martin Ballund

SKAT Længe før en udligningsreform overhovedet er vedtaget, står det klart, at det ikke bliver den, der skaber luft i økonomien i Skanderborg Kommune.

Tværtimod gør den kun ondt værre. Minus 55 mio. kr. hvert år i forhold til nu. Voksende til måske over 70.

Mette Frederiksens partifælle, borgmester Frands Fischer, er åbenbart overrasket. Og der er i den socialdemokratiske verden stadig kun én løsning: Skattestigninger.

Og borgmesteren er endda ved at bringe en ny skat på banen i Skanderborg. Dækningsafgift på erhvervenes ejendomme. En beskatningsform, mange kommuner er ved at udfase.

For Venstre er det kun et svar på den mulighed: Et fast og bestemt nej. Dækningsafgiften er og bliver ikke Venstrepolitik i Skanderborg.

Vi mener, virksomhederne beskattes kraftigt i forvejen med den høje grundskyld. Hertil kommer, at dækningsafgiften virker meget tilfældigt. Og den straffer den virksomhed, der bygger flot og spændende.

En højere personskat vil på samme måde virke tungt på pensionister og lavtlønnede erhvervsaktive, fordi det såkaldte skæve skatteloft hindrer stigninger i den marginale beskatning for folk med høje indkomster.

Der er som udgangspunkt kun en vej fremad. Der må ske reduktioner i meget af den kosmetik, især venstrefløjen er blevet tilgodeset med i kommunens 10 år med socialistisk ledelse. Lyserøde og mørkegrønne tiltag uden reel effekt på borgernes trivsel eller miljøet. Der er masser af ting, der kan og skal fjernes, før der røres ved kernevelfærd eller tales skattestigninger.

Når borgmesteren accepterer, at der er millioner at hente ad den vej, er Venstre som altid et parti, der viser ansvar. Men den vanskelige situation, vores kommune er i, er altså skabt af Mette Frederiksens regering.