Uvildig undersøgelse i Gaza

Udgivet:14. maj 2018, 12.33

Læsetid:2 minutter

Af Christian Juhl Silkeborg. MF og udviklingsordfører for Enhedslisten

5 år siden

Palæstina Ella og Henrik Chievitz gør sig (i Midtjyllands Avis 9. maj) skyldig i en række fejlslutninger om konflikten mellem Israel og Palæstina.

Jeg er tilhænger af Israels ret til at eksistere som selvstændig stat, side om side med et selvstændigt Palæstina, der bør have samme rettigheder.

Israel fik opbakning til en selvstændig stat i 1948. Danmark var et af de første lande, der anerkendte. Men Israel glemmer, at de skylder palæstinenserne samme ret.

Jeg var som ung meget begejstret for Israels udvikling, men begejstring er kølnet meget i takt med den israelske regerings brutale behandling af palæstinenserne. Den behandling har intet med selvforsvar at gøre. Der er tale om systematisk undertrykkelse.

Skiftende israelske regeringer har blokeret for palæstinensernes mulighed for at opbygge en selvstændig stat ved at besætte Vestbredden og ved at lade mere end 700.000 israelske bosættere flytte ind på Vestbredden, i strid med international lov. Desuden ved at blokere Gaza, så det i praksis ikke er muligt at opbygge området.

Ella og Henrik Chievitz har ret i, at Israel trak sine ulovlige bosættelser og militæret ud af Gaza i 2005. Herefter gennemførte Israel i 2008, 2012 og 2014 systematiske bombninger af området.

Både Palæstina og Israel har brug for fred og godt naboskab.

I mine øjne har Israel som besættere, og som en af Mellemøstens stærkeste militærmagter, hovedansvaret for at løse konflikten. Det er ganske ude af proportion at pålægge den besatte part, palæstinenserne, ansvaret herfor.

Demonstrationerne i de seneste uger har ifølge de medier, jeg har læst og set, været fredelige og holdt sig indenfor grænserne mellem Israel og Gaza. Alligevel har israelske skarpskytter indtil nu dræbt mere end 40, og såret tusinder af demonstranter.

Hvis Ella og Henrik Chievitz, eller især hvis Israels regering, mener at oplysningerne om demonstranter i Gaza og om Hamas' rolle er forkerte, vil det være naturligt at lade en uvildig part undersøge både Israels og Hamas rolle.

Men det ønsker Israel ikke. Hvorfor ikke?

Jeg har tidligere (uden held) tilbud Israels venner i Silkeborg at deltage i et debatmøde om Israel og Palæstina, så vi kan komme mere i dybden end et læserbrev giver mulighed for.

Jeg har netop besøgt både Israel og Palæstina, og tilbuddet står stadig ved magt.