Gas fra Tyra-feltet kommer først igen til næste vinter

TotalEnergies fortæller, at arbejdet med at genopbygge Tyra-feltet er forsinket nogle måneder.

Udgivet:03. august 2022, 08.39

Læsetid:2 minutter

Sådan så Tyra-feltet ud, inden det i september 2019 blev pillet fra hinanden for at blive genopbygget. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

KØBENHAVN Med den usikkerhed, der er knyttet til de russiske leverancer af gas fra til Europa, har der fra dansk side været knyttet store forventninger til, at gasudvindingen fra Tyra-feltet i Nordsøen snart kan komme i gang igen.

Men det har længere udsigter end hidtil antaget. TotalEnergies, der driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), fortæller onsdag i en pressemeddelelse, at arbejdet med genopbygningen af feltet bliver forsinket.

Forsinkelsen betyder, at man først vil kunne levere gas fra Nordsøen til vintersæsonen 2023/2024.

Hidtil har forventningen været, at Tyra-feltet kunne genåbne i juni næste år.

Årsagen til forsinkelsen er både, at covid-19 har gjort det sværere at skaffe mandskab og materialer til værftet i Batam i Indonesien, hvor feltets såkaldte procesplatform er ved at blive gjort færdig.

Derfor når den ikke at blive helt klar, inden den i september sejles til Nordsøen. I stedet må arbejdet gøres færdig, når den er installeret i Tyra-feltet, hvilket altså forsinker ibrugtagningen.

- Vi ser alvorligt på den nuværende energikrise i Danmark og Europa. Derfor mobiliserer vi betydelige ekstra ressourcer offshore, så vi så vidt muligt kan kompensere for de forsinkelser, der er sket på værftet og få Tyra i drift.

- Det genopbyggede Tyra-felt er en hjørnesten i den fremtidige danske gasproduktion, som vi er fuldt fokuserede på at levere hurtigst muligt, siger Martin Rune Pedersen, der er direktør for TotalEnergies i Danmark.

Tyra-feltet stod indtil lukningen i september 2019 for 90 procent af den naturgas, der blev produceret i Danmark.

Fordi havbunden under feltet var sunket som følge af udvindingen, var det nødvendigt at pille de otte gamle platforme ned, forlænge nogle af benene og opføre helt nye proces- og beboelsesplatforme.

Tyra II forventes at kunne producere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, når det er færdigt.

Danmarks gasforbrug var i 2021 på 2,15 milliarder kubikmeter gas. Det svarer til 0,4 procent af EU's samlede gasforbrug.

/ritzau/

Indlæser debat