»Outdoor institut« er helt ude i hampen

14. september 2020, 12.40

OUTDOOR »Begejstret borgmester: Jeg er indstillet på at finde pengene«. Således hedder en overskrift i lørdagens avis. Det drejer sig om et forslag om etablering af et »Outdoor institut«! Forslaget skulle angivelig komme fra indehaveren af Nordisk Company i Silkeborg, et firma som forhandler frilufts- og udendørs udstyr. Men er nok født i foreningen »Danmarks outdoor hovedstad«, hvor bl.a. borgmesteren og Hans Okholm - den trofaste væbner, sidder i bestyrelsen.

Vi kender Statens Serums Institut, Meteorologisk Institut og Teknologisk Institut. Institutter vi nødig vil undvære, som har deres absolutte berettigelse. Men at betydningen af udendørsaktiviteter kræver yderligere forskning, via et nyt institut som skal etableres I Silkeborg - ved hjælp fra kommunale kroner - er helt ude i hampen.

Der er i forvejen meget viden, evidens og forskning omkring udendørs aktiviteter og opholds betydning. Ikke mindst universitetsforskning og projekter, også internationalt. Lige fra naturens indvirkning på emotionel psykisk lidelse, til børns trivsel i en skovbørnehave, og indvirkning på ADHD og PTSD hos børn og voksne. Værdien af aktivitet ved sygdom og forebyggelse. Trivsel og sygedage. Ældres følelse og velvære omkring udendørs muligheder og meget mere. Velkendt også, at dyr trives lang bedre i fri natur end fangenskab! Belastningen - hvor meget vi kan pålægge eller indskrænke naturen findes også belyst. Skov og naturstyrelsen baserer sit arbejde og planlægning ud fra netop forskning på området, og overvåger løbende. Silkeborg kommunes skove og rekreative område drives også ud fra viden og målsætninger.

Jeg har derfor meget svær ved at se hvad et »Outdoor«-institut kan bidrage med, udover navlepilleri og lidt potensforlænger fra forslagsstillernes side, og måske et navneskilt! Det er fint, hvis private midler investerer. Men at putte kommunale kroner i det, hører ingen steder hjemme.

Inden borgmesteren derfor går fuldstændig i selvsving, bør han undersøge grundlaget og behovet ... og hvem det gavner? Selv om det lyder smart, grænser det til det komiske, lidt på linie med »outdoor hovedstad«.

Opstyltet engelsk og dansk sat sammen som varemærke, der tilsvarende på engelsk vil hedde, »Udendørs Capital City«. Hvorfor kan det ikke blot kaldes Silkeborg udendørshovedstad. De fleste udlændinge aner ikke, hvad det danske ord hovedstad betyder. Eller tag konsekvensen, og kald det enten Outdoor Capital City, Exterieur Capitale eller Draussau Haupstadt., og glem alt om vor danske værdier og sprog. Fjollerierne stopper imidlertid ikke her. Nu skal der bruges 66.000 kr. på at udskifte gamle symboler til nye aktivitetssymboler ved fodgængerfelter. Der er sat små skilte op omkring bakkerne - vel mest af hensyn til det sportsprægede cyklende folk om højde og længde, selvom de fleste udøvere efterhånden besidder de fleste data. Måske også noget borgmesteren, sammen med Hans Okholm - i festligt lag - har været med til at finde på. Formodentlig i overenstemmelse med ønsker fra ovennævnte forening ... men for kommunale kroner.

»Instituttet kan sætte Silkeborg på verdenskortet« lyder det fra borgmesteren ... Ja, det kunne den store golfturnering, som kommunen postede millioner i også. Det samme kunne naboskabet til Aarhus, da denne var kulturhovedstad. Det er og bliver et drømmebillede ... Kom tilbage til verdenen borgmester og Okholm. Det virker ikke elegant, når I samtidig planlægger store besparelser og nedskæringer på bl.a. ældre og socialområdet.