Leder: Det er skævt Silkeborg ...

Udgivet:10. september 2020, 11.48

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Brian Holst
Nyheds- og Silkeborgredaktør| holst@midtjyllandsavis.dk

2 år siden

Midtjyllands Avis dækker lige nu de borgermøder, som arrangeres i lokalsamfundene i kommunen - med afsæt i den kommende kommuneplan.

Allerede nu tegner der sig et billede. Og det er skævt ...

Vi tager afsæt i mødet i Gjessø tirsdag aften. I Gjessø bor knap 1000 indbyggere, men de vil så gerne være flere. Ellers ved Gjessø-borgerne godt, hvilken vej vinden blæser. Uden nye borgere blæser skolen omkuld, købmanden kollapser, bybussen vælter, og pludselig har man sat gang i en selvforstærkende, nedadgående spiral, der peger mod afvikling - i stedet for udvikling.

De er frustrerede i Gjessø - med god grund. De kan i Midtjyllands Avis læse, hvordan borgerne i Sejs-Svejbæk sætter foden ned. Nixen. Ikke flere borgere til den naturskønne Aarhus-vendte plet. Skolen og børneinstitutionerne kan ikke følge med, trafikken bliver endnu mere kaotisk, og naturen lider skade, lyder røsterne fra Sejs-Svejbæk. Et mætningspunkt er nået. Samme historie i Funder, hvor der også er pres på pasningsmulighederne - og hvor befolkningen frem mod 2032 forventes at stige med 36 procent.

Det er til at forstå, at Gjessøs borgere føler sig trådt over tæerne, når der i den kommende kommuneplan ikke er sat så meget som en centimeter af i Gjessø-området til udstykning. Og ja, selvfølgelig handler det også om udbud og efterspørgsel. Men hussalget i Gjessø går efter sigende godt, hvilket er forståeligt. Gjessø har seks kilometer til Silkeborg, badesø, købmand, skole og skov. Der er meget at synes om for børnefamilien, der ønsker at slå sig ned i Søhøjlandet.

Politikerne havde skyklapper på, da de skulle finde ud af, hvor der er plads til de 100.000 borgere, Silkeborg Kommune har som mål. Undskyldningen lyder, at staten har en maksimal grænse for, hvor meget areal man må afsætte til udstykninger. I den forbindelse har eksempelvis Funder og Eriksborg snuppet så stor en bid af kagen, at der ikke er plads til udstykninger i Gjessø.

Men så er det jo op til politikerne at prioritere og forhindre en potentielt ødelæggende polarisering af kommunen. Og i højere grad tænke på eksempelvis Gjessø, Bryrup, Them og Skægkær-området. Desuden handler det om at sælge områderne - et ansvar for både borgerne selv og for Silkeborg Kommune. Sejs-Svejbæk sælger sig selv og er ved at blive kvalt i succes. Så nu skal salgsarbejdet i gang i andre områder. Det er dog ikke det bedste signal, at Silkeborg Kommune for over et år siden købte et fint stykke jord til udstykning af grunde i Gjessø. Men der er stadig ikke grunde til salg. Kom nu ...

Nogle områder drukner i nye indbyggere. Andre tigger om at få mulighederne for at tiltrække dem.

Det er skævt, Silkeborg Kommune.