Appel har virket: Genbrugspladser kan åbnes igen

Appel fra Renosyd er blevet hørt. KL anbefaler nu, at genbrugspladserne genåbner

28. marts 2020, 18.26

Der har været stærkt pres fra borgere om at få genbrugspladserne åbnet igen, og det førte fredag til, at Renosyds bestyrelsen opfordrede til, at myndighederne overvejede at lukke dem op igen. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed og KL nu med på - på nærmere betingelser.

KØBENHAVN/SKANDERBORG Landets genbrugspladser ventes i stor stil åbnet igen.

De kan blive genåbnet for private, hvis en række forhold bliver opfyldt, vurderer sundhedsmyndighederne. Og på den baggrund anbefaler Kommunernes Landsforening (KL) at genbrugspladserne genåbnes 31. marts. Genbrugspladserne i Silkeborg Kommune har dog været åbnet hele tiden.

KL reagerer dermed hurtigt på den appel, der i går kom fra Renosyd - det fælleskommunale affaldsselskab i Skanderborg og Odder kommuner - om at arbejde for at få genbrugspladserne åbnet igen for private.

- Folk undrer sig over at genbrugspladserne er lukkede. Den udbredte opfattelse er, at et besøg på genbrugspladsen ikke indebærer en sundhedsrisiko, da det er en udendørs aktivitet. Vi oplever et stort pres fra borgerne om at åbne, og det vil kun stige frem mod påske. Vi har brug for en national udmelding fra myndighederne om en eventuel genåbning af genbrugspladserne, sagde direktør for Renosyd, Annemette Fuglsang i går til Midtjyllands Avis.

Genbrugspladserne har været lukket for private siden 11. marts. Men nu vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne pladserne, hvis det sikres, at de borgere, der kommer på genbrugspladsen, holder afstand til hinanden og til personalet, så der ikke opstår situationer, hvor borgerne kommer i tæt kontakt.

På den baggrund anbefaler KL nu kommunerne at genåbne pladserne fuldt ud og med fuld bemanding fra tirsdag 31. marts.

- Det har været afgørende for os, at en genåbning af genbrugspladserne kunne være sundhedsmæssig forsvarlig, siger Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

- Det helt overordnede hensyn i denne tid er, at vi skal begrænse smittespredning mest muligt. Derfor er det også vigtigt, at vi tager de rigtige forholdsregler og følger myndighedernes anbefalinger, når pladserne genåbner.

KL anbefaler, at der åbnes samtidigt på tværs af hele landet, så behovet for at komme af med affaldet spredes mest muligt.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen udviser tålmodighed, tager hensyn til hinanden og ikke mindst til de medarbejdere, der nu skal organisere pladserne på en anden måde.

- Jeg vil derfor opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen, og at man lige overvejer, om man kan vente med at aflevere sit affald i noget tid endnu, siger Jacob Bjerregaard.

For at åbningen kan foregå forsvarligt i forhold til smittefare for borgere og medarbejdere, bør kommunerne ifølge KL indføre adgangsbegrænsning, der passer til den enkelte kommune.

Det kan for eksempel være portvagt, bomløsninger, nummerpladestyring, onlinebooking eller lignende.

Samtidig bør det overvejes, om der kan være en kommunal myndighedsperson med erfaring med miljøtilsyn til stede på pladserne, lyder det fra KL.

/ritzau/sinn