Er du dum eller hvad!

Udgivet:21. januar 2022, 10.43

Læsetid:2 minutter

Af Henrik Køhler. Himmelbjergvej 91 Laven st.

EVNER Tak til Jesper Grønkjær for en inspirerende klumme i tirsdagens avis. Den var henvendt til alle os, der er lidt skævt sat sammen og ikke passer ind i de firkantede bokse som samfundet stikker ud. Min søn skulle forbi to skoler, før han fandt et sted med andre »tosser« hvor ikke fodbold og faglighed stod øverst på dagsordenen, men hvor musik, udeliv og skøre påfund bliver værdsat. Skolen hedder Gudenåskolen i Ry.

Min datter droppede ud af 2.g på Silkeborg Gymnasium. Hun var ellers medlem af det eksklusive festudvalg og havde det som en ål i vandet hvad angår det sociale, men kunne ikke forlige sig med det faglige og med strømmen af skriftlige opgaver, der aldrig fik ende.

Der er jo rigtig mange unge mennesker der går rundt med stress sådan et sted. De heldige kommer til psykolog, men man kunne jo også overveje at indrette studiet efter, at vi har at gøre med unge mennesker, der har et socialt liv i fritiden i stedet for at bebyrde dem med opgaver, så det ikke er usædvanligt med 3-4 timers hjemmearbejde.

Selv endte jeg op som pædagog som 44-årig efter at have improviseret mig gennem livet indtil da. Jeg har heller ikke fået det helt store udbytte af min skolegang, men har sjoflet mig gennem folkeskole, HF og pædagogseminarium, fordi ingen på min vej gjorde mig opmærksom på at jeg besad nogle andre kvaliteter. De mange ugentlige timer som pædagog hvor jeg deltog i undervisningen på mit arbejde, var afgjort heller ikke noget højdepunkt i karrieren. Tit og ofte kunne jeg jo spotte små udgaver af mig selv ud blandt de små poder, der sad og forstyrrede undervisningen og som ikke passede ind i de udstukne rammer. Til gengæld har jeg næsten på egen hånd tilegnet mig 4 fremmedsprog, lært at beherske flere musikinstrumenter, set den halve verden og senest »opdaget« at jeg faktisk bliver lidt høj af at skrive rejseberetninger i vores lokale avis. Det er stort!

Men tænk hvis nogle flere på min vej havde værdsat mine evner i stedet for at problematisere omkring mine mangler.

Hvad er så moralen? Om du er lærer, pædagog eller forældre (det sidste bliver de fleste), så husk at værdsætte dit barn for det det kan. For alle er skidegode til noget og alle har brug for påskønnelse. Det er måske ikke raketvidenskab, men det skader aldrig at tænke over det en ekstra gang.