Tange Sø løsninger i 3D print

18. februar 2021, 11.34

VISUALISERING Store naturgenopretningsprojekter har det med at skille vandene. Bogstaveligt og mellem mennesker. Skjern Ås tilbagelægning til det, der nu er Skjern Enge, og Bøllingsøs genetablering er eksempler på det.

I begge tilfælde er der ikke længere tvivl i hjertet af nogen tidligere modstander, at det vi fik i stedet for det vi havde, det er tusinde fold bedre og mere attraktivt. Det tager nogle år for naturen at vandre tilbage, men den generobring er en lise for sjælen at iagttage.

Vores evne til at visualisere abstrakte forandringer er meget dårlige. Når Michael Kamstrup Søndergaard forestiller sig malende en midtjysk camino på en 10 km lang bro, der ligger oven på en total kunstig spunskonstruktion midt i naturen. Det vil blive et trækplaster, siger han. Det jeg ser er en tivolisering af naturen.

Men lad os tage moderne teknik i brug og få visualiseret de forskellige løsningsforslag til Tange Sø. I 3D print. Det her er alt for vigtigt til at vi bare kører entreprenørmaskinerne i stilling, for et projekt ingen rigtig har set for sig

Jakob Skovenborg

Jeg kan heller ikke visualisere noget godt for mit indre øje, at vi pløjer en ådal ind igennem Ormstrup Plantage. En ådal der skal ned i 2 - 10 meters dybde, og for at komme derned skal der graves skrænter på op til 100 meter på begge sider. Jeg kan heller ikke visualisere noget godt i et kort omløbsstryg, der skal løbe fra dæmningen for enden af Tange Sø og med et fald på 10 meter, ned til Gudenåen inden Bjerringbro.

Jeg kan derimod godt visualisere for mig den natur og fauna, der vil blive skabt ved at give Gudenåen fri mellem Kongensbro og Bjerringbro. Der vil måske endda kunne skabes en mindre sø på strækningen, ligesom Sminge Sø og med bademuligheder. Trækstien vil blive forlænget fra Kongensbro og give en meget mere ægte sammenhængende camino-oplevelse. Kanosejlads vil få meget bedre oplevelser, end den det er i dag at krydse Tange Sø, som kan være en særdeles slidsom oplevelse. Der vil være en flod med stærk strøm, måske nogle steder som den der opleves i dag ved Papirfabrikken i Silkeborg. Det vil være en turistmagnet, der vil gøre Ans til et trækplaster.

Læs også
Michael så en sø. Med en å indeni.
+Abonnement
Læs også
Forslag sendes til miljøminister
+Abonnement

Det er, hvad jeg kan visualisere til noget helt fantastisk. Men lad os tage moderne teknik i brug og få visualiseret de forskellige løsningsforslag til Tange Sø. I 3D print. Det her er alt for vigtigt til at vi bare kører entreprenørmaskinerne i stilling, for et projekt ingen rigtig har set for sig.

En ting er dog vigtigt at forstå, og det er, at når så store projekter skal afgøres, så er og bliver det ikke en lokal afgørelse, men en afgørelse hvor det er helheden, der bestemmer, og ikke lokale politiske interesser. Sådan blev vores elskede motorvej i Silkeborg placeret der, hvor den er i dag.