Svenske socialdemokrater lancerer offensiv mod bander før valg

Skærpede straffe og øget indsats ved grænserne er blandt forslag fra de svenske socialdemokrater.

Udgivet:14. august 2022, 15.27

Læsetid:2 minutter

Der skal sættes ind mod bander og skyderier, lyder det fra Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, under sommertale i Göteborg.

/ Ritzau /

STOCKHOLM Med fire uger til det svenske valg har Socialdemokraterna lanceret en "national offensiv" mod bandekriminalitet.

Indsatsen blev offentliggjort søndag formiddag op til den traditionelle sommertale, som statsminister Magdalena Andersson senere på dagen holdt i næsten 30 graders varme i det centrale Göteborg.

- Politiet skal - uden at der er en konkret mistanke om en forbrydelse - have mulighed for at søge igennem hvert et kælderlager, hver en lejlighed og hver en bil, hvor bandekriminelle kan gemme deres våben, siger hun.

Planen indeholder flere elementer.

Blandt andet skal minimumsstraffen for grove overtrædelser af våbenlovgivningen øges fra to til fire år.

Samtidig skal der sættes ind ved grænsen med blandt andet flere kameraer, lyder det. Og så vil partiet kriminalisere dem, der involverer mindreårige i kriminalitet.

Sverige har oplevet 232 skyderier frem til august i år. Der har været 60 alene i juni og juli, siger Andersson.

- Når man læser tallene sort på hvidt, så kan man ikke længere genkende vores Sverige, siger hun ifølge Expressen.

Foreløbig er 40 mennesker døde i skyderierne i år, hvilket er næsten lige så mange som hele sidste år.

Den svenske justitsminister, Morgan Johansson, vil blandt andet hente inspiration i Danmark, hvor der er mulighed for dobbeltstraf, når det drejer sig om forbrydelser med rod i bandekonflikter.

Han kalder bandekriminalitet en "gift i samfundet" og mener også, at Sverige bør kunne indføre strafskærpelser på op til en fordobling.

Om en måned går svenskerne til valg, og politikerne er derfor godt i gang med at høste stemmer. Valgdatoen er 11. september.

Sveriges mangeårige socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven gik af i november 2021.

Regeringen med Magdalena Andersson som ny statsminister har siden da kun overlevet med nød og næppe.

Socialdemokraterna har til gengæld nydt pæn fremgang i meningsmålingerne og står fortsat til at være det klart største parti efter valget.

Også Ulf Kristersson, leder af det konservative Moderaterna, har søndag holdt tale. Han mener ikke, at Socialdemokraternas tiltag er hårde nok, og vil også hente inspiration i Danmark.

/ritzau/TT