Eventyret om den grimme ælling

Udgivet:02. august 2022, 10.36

Læsetid:2 minutter

Bent Nørtoft. Fyrrebakken 20 Virklund

TOUR Alle har set det, men ingen har sagt det.

En gul stjerne med vinger på har levendegjort den gamle fortælling af H. C. Andersen.

Ifølge Johannes Møllehave var eventyret en fortælling om Andersen selv.

Han havde selv en barndom, hvor han ikke følte sig forstået. Han var sky og følte sig anderledes end sine jævnaldrende. Han havde en drøm om at være et andet sted og vidste inderst inde, at han var et udvalgt individ.

I eventyret er han et anderledes æg, som bliver udruget af en andemor. Han ser dog styg ud, og moderen tror i første omgang, at det er en kalkun, hun har udruget. Men så kommer han i vandet med de andre ællinger, og han flyder godt.

»Nej, det er ingen kalkun!«

»Se hvor dejligt den bruger benene, hvor rank den holder sig«.

Men de andre ællinger bider og puffer ham, og han bliver kanøflet, fordi han er anderledes end dem.

Han må flygte og søger andre steder hen, men ingen kan lide ham. Men til slut møder han nogle svaner, og han ser i vandfladen, at han selv er en svane. Her blev han feteret.

»Det gør ikke noget at være født i andegården, når man kun har ligget i et svaneæg!«

»Den tænkte på, hvor den havde været forfulgt og forhånet, og hørte nu alle sige, at den var den dejligste af alle dejlige fugle«.

Er det måske ikke også fortællingen om Jonas Vingegaard?

Han var klejn som dreng og skilte sig ud fra de andre. Han var drengen, der cyklede og cyklede, mensom aldrig vandt noget.

Om han også blev mobbet, kan man kun gætte på. Som andemor sagde, var han dog god til at bruge benene, og han havde tidligt en drøm om at blive en stor cykelrytter. Ingen af de såkaldte cykeleksperter havde dog Jonas på lystavlen over kommende cykeltalenter og potentielle tourvindere. En helt igennem smuk allegori til den grimme ælling.

Ifølge Johannes Møllehave skriver Karen Blixen, at intet er så uimodståeligt i denne verden som den drømmer, der realiserer sine drømme.

Indlæser debat