Kendt blogger fra Silkeborg til kamp mod plastik

Bloggeren Julie Bruun, der har flere end 62.000 følgere på Instagram, går nu ind i kampen for at nedbringe mængden af plastaffald

1. oktober 2020, 17.30

Julie Bruun. Foto: Jakob Stigsen Andersen

SILKEBORG For 64% af danskerne er plastik det, der bekymrer dem mest i forhold til deres husholdnings bæredygtighed.

Nu har seks danskere, der er kendte på de sociale medier, dannet alliancen deBÆRdygtige og har sat sig for at inspirere danskerne til at reducere vores forbrug af plastik.

Én af dem er Julie Bruun fra Silkeborg, der er blevet kendt for at blogge om mad og familieliv. Med hjælp fra flere end 230.000 trofaste følgere på Instagram og vejledning fra den danske organisation Plastic Change, er Julie og hendes fem kolleger kommet frem til 5 simple råd.

De fem råd

1.Giv plastik nyt liv – vælg genbrugsløsninger, hvis de findes

Brug gamle bøtter til opbevaring af nåle, nips eller urtepotter

2.Minimer engangsplastik – når du handler, så vælg produkter og emballager, der er lavet af andet end plastik, og som kan sorteres

Vælg fx papir eller papløsninger samt emballager med så lidt plast som muligt

3.Tag plastikfri alternativer med på farten

Drop plastikposer, engangskopper og engangsbestikket, eller vælg noget lavet af biofibre eller bambus

4.Ryd op i dine plastikvaner – erstat løbende plastik med bæredygtige alternativer

Næste gang du fx. skal købe en tandbørste eller hårbørste, så se om ikke du kan få en i træ eller et andet bæredygtigt materiale

5.Stil krav om nye og bæredygtige løsninger

Vi danskere tror på, at virksomheder og handlen bedst kan hjælpe os med skabe bæredygtige ændringer i plastikforbruget. Det viser en analyse, YouGov har lavet for Driscoll’s. De skal vide, hvad vi ønsker.

Danskerne smider mere plast ud sammenlignet med andre andre europæiske lande.

Julie Bruun har 62.800 følgere på Instagram, hvor hun hver dag inviterer dem indenfor i sit private liv via det sociale medie. Her kan hendes mange trofaste følgere bl.a. få inspiration til sunde opskrifter og få tips til træningsøvelser, der giver en stærkere krop. Hun arbejder nemlig både som fysioterapeut, akupunktør, kostvejleder og kogebogsforfatter.

Som en del af deBÆRdytige har Julie Bruun bedt sine mange følgere om hjælp. Hun har bedt dem om at komme med input til, hvordan de reducerer plastikmængden i deres hjem.

- Det har været fantastisk at tage mine kære følgere med på råd. De har jo hver især en masse erfaringer, og hvis vi sammen kan inspirere hinanden til at reducere vores enorme forbrug af plastisk, så tror jeg på, at vi kan gøre en forskel for miljøet. Det er jo vildt, at vi hver især smider over 27 kilo engangsemballage ud hvert eneste år. Plastik forsvinder jo ikke bare. Det består for altid – og vi kan jo se, at meget af det ender i naturen. Det kan vi gøre bedre, synes jeg, fortæller Julie.

Efter at være blevet en del af deBÆRdygtige, er Julie blevet ekstra motiveret for at gøre en forskel. Hun ønsker ikke at spille hellig, men hun håber, at gode råd kan være med til at inspirere andre:

- Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, og om en ændring i mit plastik forbrug i husholdningen overhovedet gør nogen forskel, når man ser på det store billede. Men det gør det! Alle små skridt, du tager, gør en forskel – eller har en effekt. Det betyder noget, hvor du handler, hvad du handler, eller hvis du kan genbruge dine ting igen. Ingen kan gøre det hele på én gang, men alle kan foretage små ændringer - lidt efter lidt - og det vil i sidste ende gøre en stor forskel, siger hun.